Gulasz wołowy na czerwonym winie z konfiturą śliwkową
Nie ma to jak dobry, rozpływający się w ustach, pełen smaku i aromatu- gulasz wołowy.
Od dawna chodził za mną, taki typowo czeski gulasz.
Pokochałam jego smak, stołując się w Pradze, a odkryłam go na nowo, w Polsce, w czeskiej knajpce w moim mieście.
Od tego czasu, głowiłam się, jak odtworzyć ten mój wymarzony smak.
Za którymś razem, zupełnie przez przypadek, udało mi się!
To wszystko, dzięki dodaniu konfitury śliwkowej w trakcie gotowania.
Zwykły gulasz, nabrał przez to niesamowitego smaku!:)
Wyszedł wyborny, a ja podczas jedzenia, przynajmniej duchem, mogłam przenieść się na obiad do praskiej knajpki:)
Składniki:
- 1kg mięsa wołowego na gulasz
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50-100ml czerwonego, wytrawnego wina
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 0.5-0.7l rosołu
- sól, pieprz, słodka papryka, kminek (do smaku)
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka mąki
- 1-2 łyżki śmietany
- olej do smażenia
Mięso oczyścić, pokroić w dużą kostkę.
Przyprawić przyprawami.
Cebulę obrać, posiekać.
Podsmażyć wraz z mięsem na rozgrzanym oleju.
Podsmażone mięso zalać rosołem.
Dodać liście laurowe, ziela angielskie i czosnek przetarty przez praskę.
Dusić do miękkości (ok. 1.5-2 godzin).
Pod koniec duszenia dodać konfiturę i podlać winem.
Gulasz można zagęścić mąką i dodać śmietanę do smaku.
Podawać np. z plackami ziemniaczanymi.