Klopsiki w słodko-ostrym sosie
Jeszcze w maju , zmotywowana akcją „Hola Mexico” przygotowałam kilka meksykańskich przepisów, których niestety nie zdążyłam opublikować z powodu permanentnego braku czasu wywołanego przedślubną gonitwą organizacyjną.
Jednym z nich był przepis na fantastyczne klopsiki w pysznym, słodkawo-pikantnym sosie.
Tradycjonaliści zamiast batatów mogą użyć zwykłych ziemniaków, ale trzeba liczyć się z tym, że to jednak już nie będzie „to”, choć potrawa na pewno będzie również bardzo smaczna ;)
Do masy mięsnej można natomiast dodać albo ryż, albo pokruszone nachosy. Ja zdecydowałam się na nachosy, ponieważ ryż podałam osobno jako dodatek. Nachosy, chociaż niezbyt zdrowe, dodały klopsikom jeszcze bardziej meksykańskiego charakteru :)
KLOPSIKI W SŁODKO-OSTRYM SOSIE
(4 porcje)
250g mielonej wieprzowiny,
250g mielonej wołowiny,
6 łyżek ugotowanego ryżu lub pokruszonych nachosów,
1 jajko,
1 spora cebula,
4 ząbki czosnku,
½ łyżeczki mielonego kuminu,
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu,
2 łyżki rodzynek,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżka octu winnego,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 średni (ok. 250g) batat ,
300ml bulionu wołowego,
1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
1 łyżka listków kolendry,
1 łyżka natki pietruszki,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz,
starty ser (najlepiej cheddar) do podania
Oba rodzaje mięs włożyć do miski, dodać ryż lub nachosy, jajko, połowę drobno posiekanej cebuli, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, kumin, cynamon i rodzynki oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki. Usmażyć je na patelni na niewielkiej ilości oleju. Wyjąć.
Do miski lub rondelka wsypać cukier, wlać ocet, pomidory z puszki, bulion, papryki w proszku, pozostałą cebulę i czosnek. Całość zmiksować blenderem na w miarę gładką masę.
Batata obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Na patelni po klopsikach rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić bataty i smażyć, aż będą miękkie i złociste. Wlać przygotowany sos i dodać klopsiki. Gotować około 15 minut, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki.
Klopsiki podawać posypane startym serem.
(przepis z książki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia meksykańska")