Takie niby-włoskie, a jednak amerykańskie danie, w zupełnie moim - poohatkowym - czyli polskim wydaniu. Tą razą udało się szczególnie dobrze, więc mogę się pochwalić.
Ostatnio zauważyłam, że ciągle gotuję kurczaka w związku z tym mam wrażenie, że mój blog staje się nudny. Poza tym czasami mamy ochotę zjeść coś innego. Dlatego wczoraj zrobiłam pulpety, a że od dziecka jadłam pulpety w sosie pomidorowym tym razem zrobiłam je w sosie koperkowym.
Wiosna w pełni - najlepiej świadczy o tym fakt, że mam wciąż ochotę na sałatki. Przepis na tę sałatkę znalazłam na dużym opakowaniu lekkiego serka wiejskiego Piątnica. Nie lubię kukurydzy i rzadko używam jej w mojej kuchni, ale tym razem postanowiłam się skusić na takie niecodzienne połączenie.
Najpierw zobaczyłam ten przepis tu. Zapisałam na liście "do zrobienia". W dniu, w którym miałam ugotować tą zupę, pojawiła się ona u Ireny i Andrzeja. Mąż wrócił ze sklepu z wątróbką. Zupa przesunęła się w kolejce. Nie na długo. Jest :) Pyszna, lekko słodka zupa ziemniaczano serowa z kukurydzą i świeżym awokado.
Ha, Święta były slow, ale za bardzo food. Przez ostatnie dni prawie nie gotowałam. Chrupaliśmy owoce, ewentualnie chipsy z warzywnymi sosami. Dziś zrobiłam spaghetti, a na przekąskę sałatkę Nigelli. Nigelli, której tak nie doceniałam. Odkąd postanowiłam, że nie będę nocować w kuchni, dużo częściej sięgam po jej przepisy, które są łatwe, zabawne, smaczne. Naprawdę ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a są na tyle atrakcyjne, że lubię nimi częstować swoich bliskich.
Jeżeli smakowały Wam sezamowe paluszki z kurczaka to powinna Wam również przypaść do gustu ta oto sałatka. Dzięki sezamkowym kawałkom kurczaka smakuje ona dość orginalnie i jest bardzo dobra. Z makaronem świetnie się komponuje. Polecam:)
Wszystkie warzywa kroję w drobna kostkę - także ogórki i jabłka. Benedyktyńska praca ale lubię drobno pokrojone warzywa w tym daniu. Mieszam delikatnie, solę do smaku, dodaję pieprzu i majonezu (można majonez wymieszać z jogurtem, żeby było lżej). Bardzo wielkanocne danie w mojej rodzinie.
Przygotowałam śledzie po kaszubsku w pysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Robiłam je już parę razy, mają niezwykły smak i ze stołu znikają bardzo szybko. To jeden ze staropolskich przepisów na śledzie.
W te wiosenne dni zamiast deseru... koktail. Rano, by dodać sobie energii, po południu, by rozpieścić się czymś słodkim. :-) Mam małego wspólnika do tych napojów - córeczkę. Kiedyś wracając ze szkoły spytała się mnie, co znaczy słowo szejk. Bez namysłu odpowiedziałam jej, że to bogaty władca arabski, a jej chodziło o shake. :-) Spojrzała więc na mnie z politowaniem. ;-)))
Miałam strasznie długą przerwę w pieczeniu chleba - tak długą, że zdążyłam się już stęsknić za domowym pieczywem. Dlatego w miniony weekend z przyjemnością powędrowałam do kuchni, żeby upiec chleb wiejski wg J.Hamelmana - wypatrzyłam go na blogu Ptasi.
Szybka, prosta i mooocno czosnkowa sałatka, ale bardzo smaczna. Przepis znalazłam na blogu Smaki i aromaty. Jest to moja druga propozycja w ramach dnia czosnku - zabawy zaproponowanej przez grumko.
Pyszne, chińskie danie, które powstaje w błyskawicznym tempie. Można je przygotować w woku lub w głębokiej patelni. Przepis pochodzi z książki Jenni Fleetwood " Jeden garnek - wiele potraw" i oczywiście dopisuję go do akcji Kuchnia chińska.