Sałatka z serka wiejskiego, kukurydzy i ananasa
Wiosna w pełni - najlepiej świadczy o tym fakt, że mam wciąż ochotę na sałatki. Przepis na tę sałatkę znalazłam na dużym opakowaniu lekkiego serka wiejskiego Piątnica. Nie lubię kukurydzy i rzadko używam jej w mojej kuchni, ale tym razem postanowiłam się skusić na takie niecodzienne połączenie. Smak sałatki mogę określić jako zdumiewająco orzeźwiający :) - bardzo ciekawe połączenie. Na drugi raz nie dodawałabym jednak majonezu i octu winnego, gdyż wydawało mi się, że samo połączenie serka z pozostałymi składnikami stworzyło ciekawą mieszankę.
Jedynym minusem tej sałatki jest to, że trzeba ją zjeść od razu, ponieważ po kilkugodzinnym pobycie w lodówce mocno podchodzi wodą i rozwarstwia się.
Składniki:
500 g lekkiego serka wiejskiego
puszka ananasa w kawałkach
puszka kukurydzy
100 g rodzynek
2 łyżki majonezu
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka cukru (zrezygnowałam z tego dodatku)
Odsącz kukurydzę i ananasa, połącz z serkiem i rodzynkami. Całość wymieszaj z majonezem, octem i cukrem. Podawaj natychmiast.