Bardzo apetyczna sałatka znaleziona na blogu Kuchareczki58. Smakowała nam obojgu i coś czuję, że będę musiała niedługo znów ją zrobić, gdyż mojemu mężowi takie połączenie selera naciowego z ananasem i kurczakiem bardzo przypadło do gustu ;)
Dzisiaj notka krótka, ale za to bardzo smaczna. W grudniu spróbowałam tej kanapki po raz pierwszy i od razu stała się ona jednym z moich śniadaniowych faworytów. BLT, bo o niej mowa, to słynna amerykańska kanapka, w której głównymi składnikami są chrupiący bekon, sałata oraz pomidor (Becon, Lettuce, Tomato).
Przez ostatni tydzień miałam straszną ochotę na zupę krem. Dwa, czy trzy dni temu mama zrobiła krem z brokułów, jednak to nie zaspokoiło mojej chęci. Wczoraj poprosiłam o przygotowanie kolejnej, innej na dzisiaj. Dostałam odpowiedź, że trzeba zrobić coś amerykańskiego na akcję, więc od razu do głowy przyszła mi kukurydza, która de facto jest symbolem amerykańskiej wsi.
Otworzyłam ostatni słoik dżemu z letnich owoców. Czasem potrzebuję męskiej ręki do pomocy, ale tym razem udało mi się pokonać zassaną pokrywkę. Już po dżemie. Zapasy przetworów w spiżarni kurczą się niesamowicie, za to przybywa pustych słoików.Teraz już tylko chwila i będzie wiosna.Zaczęłam się przygotowywać na jej nadejście.
Mięso pokroiłam w drobna ale niezbyt mała kostkę. Cebule przekroiłam na pół - połówki pokroiłam w plastry a plastry jeszcze na pół. W garnku z grubym dnem podgrzałam olej a na nim podsmażyłam cebulę. Warto ją trochę posolić - sól sprawi, że puści soki i się nie przypali.
Rybę obrać z ości, przekręcić przez maszynkę razem z cebulą. Doprawić czarnym pieprzem i majonezem do smaku. Świetnym połączeniem będzie ugotowane jajko na twardo i kiełki słonecznika.
Jadłam ostatnio podobną sałatkę w jakimś barze sałatkowym i coś mi w niej brakowało, postanowiłam więc zrobić taką samą po swojemu - wyszła dużo lepiej.
W gazetce "Przyślij przepis" znalazłam bardzo fajny przepis na nietypową pizzę. Nietypową, bo z ziemniaków i smażoną na patelni. I wiecie, co? Pycha była!!! Dlatego też gorąco polecam Wam ten przepis do przetestowania:-)
Danie palce lizać! Rzuciło mi się w oczy od razu jak zajrzałam do jednego z ostatnich numerów WO. Tajskie kuleczki z ryby, pyszny sos, ryż; same dobre smaki. Sos mogę jeść bez niczego i dlatego musiałam go dorabiać i jeszcze raz dorabiać. Wszystko razem smakuje obłędnie.
Kolejny mrozny dzien. Choc slonce zagladajace do okien pozwala sadzic, ze wiosna stoi tuz za rogiem. Nie , nie! Nadal jest zima. Choc ja chyba zaczynam o tym zapominac. Brak termometru na zewnatrz sprawia, ze znow ubralam sie zbyt lekko i znow zmarzlam.
W komentarzach do ostatniej mojej sałatki z kurczaka, Ewciak01 poddała mi pomysł na połączenie kurczaka z korniszonem. Ponieważ znowu została mi pierś z pieczonego kurczaka (u nas w domu jakoś prędzej schodzą nóżki...), postanowiłam wypróbować to połączenie, dodając jeszcze niedużą czerwoną cebulkę. Sałatka bardzo pyszna, polecam!
Kiedy nie ma czasu i pomysłu na obiad, wystarczy sięgnąć po makaron, który chyba zawsze jest w domu, kawałek sera, ulubione zioła i gotowe. Nie jest to może wymyślny posiłek ale napewno zaspokoi pierwszy głód po przyjściu z pracy, zwłaszcza przy piątku.
I tak, jak w głębi zimy uwielbiałam szykować tylko to co dobrze znam i wiem jak smakuje, tak od jakiegoś czasu znów sprowadzam na nasz stół wiele smakołyków dla nas nowych.... Wczoraj wystarczyło, że na oliwie rozgrzałam ziarna kuminu, a już moja córka przybiegła do kuchni wołając: "Mamo, co zrobiłaś dobrego do jedzenia?" Kumin rzeczywiście pachnie smakowicie, a to był dopiero początek drogi do upieczenia pasztetu z blogu Vespertinee.
Ostatnią potrawą którą przygotowałem dla uczestników warsztatów, na których Ania i Piotrek opowiadali o kobiecie w kulturach, była indyjska Alu Kofta, wraz z ostrym sosem jogurtowym. To danie jest chyba najbardziej rozpoznawalnym u nas specjałem kuchni Indyjskiej, nie tylko ze względu na swój wegetariański charakter i nie tylko dzięki Krysznaitom, ale przede wszystkim dlatego, że jest bardzo smaczne, chociaż zupełnie inne niż nasze codzienne smaki. No i fantastycznie nadaje się jako przekąseczka na wszelkiego rodzaju imprezy.