Weekendowa Piekarnia #66: Panmarino - chlebek z rozmarynem

Weekendowa Piekarnia #66: Panmarino - chlebek z rozmarynem
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #66: Panmarino - chlebek z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny chlebek w ramach Weekendowej Piekarni.
Przepis podany przez Anię.
Chlebek kroiłam jeszcze ciepły...

Panmarino - chlebek z rozmarynem
biga:65 g letniej wody2 g drożdży instant100 g zwykłej mąki pszennej
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #66: Panmarino - chlebek z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki bigi mieszamy dokładnie, przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na 8-16 godzin.
ciasto właściwe:cała biga300 g letniej wody5 g drożdży instant500 g zwykłej mąki pszennej65 g oliwy z oliwek10 g świeżego rozmarynu, grubo posiekanego15 g soli
Mieszamy składniki ciasta i wyrabiamy około 13-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy do naoliwionej miski na 1 i 1/2 - 2 godzin (przykryte) aż ciasto podwoi objętość.Dzielimy następnie ciasto na 2 równe części, formujemy podłużne bochenki około 25 cm długości, kładziemy je równolegle na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Zostawiamy między bochenkami około 8 cm odstępu. Przykrywamy i zostawiamy aż podwoją objętość - około 45 - 60 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C. Wyrośnięte chlebki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.Następnie studzimy na kratce.

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #66: Panmarino - chlebek z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możemy też ciasto wykorzystać do zrobienia "Grissini rosmarino" czyli rozmarynowych włoskich paluszków.
W tym celu przygotowujemy sobie miseczkę z wodą i osobną z grubą solą oraz pędzelek.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy w formie kwadratu 2-3 cm grubości. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Tniemy na paseczki, każdy rozciągamy na długość blachy i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia (pamiętamy by zostawić odstępy między nimi około 1-2 cm). Smarujemy po wierzchu wodą i posypujemy solą.
Pieczemy w temperaturze 170 C przez 15-20 minut.
Studzimy na kratce.

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #66: Panmarino - chlebek z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Weekendowa Piekarnia #66: Panmarino - chlebek z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów