Pulpety w żółtym sosie koperkowym

Pulpety w żółtym sosie  koperkowym

Ostatnio zauważyłam, że ciągle gotuję kurczaka w związku z tym mam wrażenie, że  mój blog staje się nudny. Poza tym czasami mamy  ochotę  zjeść coś innego. Dlatego wczoraj zrobiłam pulpety, a że od dziecka jadłam pulpety w sosie pomidorowym tym razem zrobiłam je w sosie koperkowym. Nie bardzo podobał mi się taki śmietanowy wygląd sosu więc dodałam mojej ulubionej  przyprawy do barwienia czyli kurkumy. Lubię ją właśnie za słoneczny kolor jaki nadaje potrawom, a że nie posiada określonego smaku można używać jej dowoli. Pulpety podałam z ziemniakami ale z ryżem też dobrze smakują.

Zdjęcie - Pulpety w żółtym sosie  koperkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego, wieprzowego 
  • 1 jajko  
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki bulionu
  • posiekany koperek
  • łyżeczka kurkumy

Do miski włożyć mięso, posiekany czosnek, posiekaną i podsmażoną cebulę, jajko, sól, pieprz i wszystko wyrobić na gładką masę. Uformować dowolnej wielkości pulpety ( z podanych składników wyszło mi 20 średnich pulpetów). Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

W międzyczasie zagotować bulion. Włożyć podsmażone pulpety, chwilę pogotować, wlać śmietanę rozmieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Dodać kurkumę, wlać zaprawę  i zagotować.Wsypać koperek. Ja, świeże zioła zawsze wsypuję na końcu, żeby nie były zbyt namoknięte .

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów