Pulpety w żółtym sosie koperkowym
Ostatnio zauważyłam, że ciągle gotuję kurczaka w związku z tym mam wrażenie, że mój blog staje się nudny. Poza tym czasami mamy ochotę zjeść coś innego. Dlatego wczoraj zrobiłam pulpety, a że od dziecka jadłam pulpety w sosie pomidorowym tym razem zrobiłam je w sosie koperkowym. Nie bardzo podobał mi się taki śmietanowy wygląd sosu więc dodałam mojej ulubionej przyprawy do barwienia czyli kurkumy. Lubię ją właśnie za słoneczny kolor jaki nadaje potrawom, a że nie posiada określonego smaku można używać jej dowoli. Pulpety podałam z ziemniakami ale z ryżem też dobrze smakują.
Składniki:
- 40 dag mięsa mielonego, wieprzowego
- 1 jajko
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- bułka tarta do obtoczenia
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki bulionu
- posiekany koperek
- łyżeczka kurkumy
Do miski włożyć mięso, posiekany czosnek, posiekaną i podsmażoną cebulę, jajko, sól, pieprz i wszystko wyrobić na gładką masę. Uformować dowolnej wielkości pulpety ( z podanych składników wyszło mi 20 średnich pulpetów). Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
W międzyczasie zagotować bulion. Włożyć podsmażone pulpety, chwilę pogotować, wlać śmietanę rozmieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Dodać kurkumę, wlać zaprawę i zagotować.Wsypać koperek. Ja, świeże zioła zawsze wsypuję na końcu, żeby nie były zbyt namoknięte .
Smacznego:)