W te święta pierwszy raz w życiu upiekłam prawdziwą drożdżową babę ! Przepis znalazłam na blogu dorotus76 ( to też był jej "pierwszy raz" ;) . Nie obyło się bez przygód - ciasto uciekło mi z formy w czasie pieczenia , ale na szczęście nie popsuło to smaku babki - wyszła pyszna , bardzo puszysta i mięciutka , w dodatku pięknie pachniała skórką cytrynową !
Coś na kończący się Weekend Korzenny - z cynamonem ;-) Przepis na marchwiowe mufinki wyszukałam kiedyś na blogu Cudawianki - i stał się on jednym z moich ulubionych mufinkowych przepisów . Aromatyczne i wilgotne babeczki , z kremowymi kawałeczkami banana w środku zawsze mają powodzenie i szybko znikają z talerza :)
Ponieważ dawno nie piekłam mufinek ;))) , postanowiłam dzisiaj wypróbować nowy przepis , który znalazłam na stronie foody.pl . Do przepisu podstawowego na mufiny dołożyłam gruszkę i posiekaną czekoladę - wyszła całkiem smaczna kombinacja . Mufinki ładnie wyrosły , są bardzo puszyste i nie za słodkie .
Garść liści mięty zalać litrem wrzącej wody. Dosypać cukru do smaku i dorzucić jedną obraną ze skóry i pokrojoną w średnią kostkę cytrynę. Ostudzić i wstawić do schłodzenia do lodówki. Idealne na upały.
Postanowiłam wypróbować przepis z "Kuchni" na pierniczki - całuski . Mam go w zeszycie od dawna, ale jakoś nie miałam wcześniej okazji go przetestować . Ciasto pierniczkowe wyszło mi dość rzadkie , przetrzymałam je przez noc w lodówce , żeby nadawało się do wałkowania - a i tak musiałam zagnieść je z dodatkową ilością mąki . Pierniczki wyszły całkiem dobre , te większe i grubsze są miękkie , mniejsze - twarde i chrupiące .
Moja druga propozycja na Festiwal Pierniczków . Bardzo smaczny piernik o pięknym kolorze - dzięki dodatkowi karmelu i żytniej mąki jest dużo ciemniejszy od tradycyjnych pierników .
Jagody uzbierane własnoręcznie. Nie z żadnego kramu, bazaru, sklepu, od baby czy też sąsiadki. Zbierałam będąc na spacerze w moich okolicznych lasach. Smakują wybornie. Tylko moje dłonie nabrały koloru ziemi. Wyglądałam jak szczęśliwa kobieta, posiadająca 10 hektarowe gospodarstwo i stado trzody.
Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta. Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.Smacznego!
Do oliwy dodać przeciśnięty czosnek i zioła. Doprawić pieprzem i octem balsamicznym.Sałatę pokroić w paski lub rozrywać. Ogórka pokroić na kawałki,pomidora podzielić na 8 części.
Jajka wbić do dużego kubka. Dolać trochę mleka, dosypać soli do smaku i wszystko dobrze rozbełtać. Wylać na patelnie z rozgrzanym masłem. Mieszając smażyć aż masa przestanie być "glutowata". Przełożyć na talerze i posypać szczypiorkiem.