Pierogi z jagodami
"Jesteśmy jagódki,czarne jagódki,
mieszkamy w lesie zielonym.
Oczka mamy czarne, buźki granatowe,
a rączki są zielone i seledynowe.
A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi,
idziemy na jagody,na jagody.
A nasze czarne serca,
czarne serca.
Biją nam radośnie,
bum tarara bum."
Jagody uzbierane własnoręcznie. Nie z żadnego kramu, bazaru, sklepu, od baby czy też sąsiadki. Zbierałam będąc na spacerze w moich okolicznych lasach. Smakują wybornie. Tylko moje dłonie nabrały koloru ziemi. Wyglądałam jak szczęśliwa kobieta, posiadająca 10 hektarowe gospodarstwo i stado trzody.
Pierogi z jagodami
3 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
1 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
składniki na farsz:
jagody
cukier
Z podanych składników zagnieść ciasto. Gdy jest zbyt kleiste można podsypać mąką.
Gotowe ciasto podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować. Z każdego placka wycinać kubkiem placuszki. Na każdy placuszek nałożyć suche jagody i cukier. Zlepiać i wrzucać na gotujacą, osoloną wodę. Czekać do wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać z kwaśną śmietaną.Pyyyychaaaa!!!!