Piernik doskonały
Moja druga propozycja na Festiwal Pierniczków . Bardzo smaczny piernik o pięknym kolorze - dzięki dodatkowi karmelu i żytniej mąki jest dużo ciemniejszy od tradycyjnych pierników .
Przepis pochodzi z "Poradnika Domowego" .
Składniki :
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki żytniej
- 200 g miodu
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 200 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka smalcu
- duża przyprawa do piernika
- 1 łyżka sody
- pół szklanki gorącej wody
- 2 łyżki wrzącego mleka
- 1 szklanka bakalii [ pominęłam ]
Do rondla wsypać cukier , zrumienić na małym ogniu na lekko brązowy kolor , zalać połową szklanki gorącej wody i chwilę gotować . Dodać miód , masło i smalec . Gdy składniki się rozpuszczą , ostudzić .
Do masy dodać jajka , obie mąki , sodę rozpuszczoną we wrzącym mleku i przyprawę do piernika - i wyrobić ciasto . Na koniec dodać bakalie oprószone łyżką mąki , wymieszać [ bakalii nie dawałam ].
Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w temperaturze 160 C przez około 2 godziny [ w oryginalnym przepisie jest to 1 godzina - piekłam w keksówce i ciasto po godzinie było jeszcze płynne ].