Piernik doskonały

Piernik doskonały

Zdjęcie - Piernik doskonały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja druga propozycja na Festiwal Pierniczków . Bardzo smaczny piernik o pięknym kolorze - dzięki dodatkowi karmelu i żytniej mąki jest dużo ciemniejszy od tradycyjnych pierników .

Przepis pochodzi z "Poradnika Domowego" .

Zdjęcie - Piernik doskonały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki żytniej
  • 200 g miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka smalcu
  • duża przyprawa do piernika
  • 1 łyżka sody
  • pół szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki wrzącego mleka
  • 1 szklanka bakalii [ pominęłam ]


Do rondla wsypać cukier , zrumienić na małym ogniu na lekko brązowy kolor , zalać połową szklanki gorącej wody i chwilę gotować . Dodać miód , masło i smalec . Gdy składniki się rozpuszczą , ostudzić .

Do masy dodać jajka , obie mąki , sodę rozpuszczoną we wrzącym mleku i przyprawę do piernika - i wyrobić ciasto . Na koniec dodać bakalie oprószone łyżką mąki , wymieszać [ bakalii nie dawałam ].

Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w temperaturze 160 C przez około 2 godziny [ w oryginalnym przepisie jest to 1 godzina - piekłam w keksówce i ciasto po godzinie było jeszcze płynne ].

Zdjęcie - Piernik doskonały - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów