Mufinki marchwiowo-bananowe
Coś na kończący się Weekend Korzenny - z cynamonem ;-) Przepis na marchwiowe mufinki wyszukałam kiedyś na blogu Cudawianki - i stał się on jednym z moich ulubionych mufinkowych przepisów . Aromatyczne i wilgotne babeczki , z kremowymi kawałeczkami banana w środku zawsze mają powodzenie i szybko znikają z talerza :)
Składniki :
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
- 2 szklanki startej na drobnej tarce marchwi
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- zapach waniliowy
- 2 jabłka starte na grubej tarce
- 1 duży banan pokrojony w kostkę [ to już mój dodatek :) ]
W jednej misce wymieszać suche składniki : mąkę , sodę , cukier , cynamon , wiórki i marchew . W drugiej roztrzepać jajka z olejem i zapachem waniliowym , następnie dodać starte jabłka i pokrojonego banana . Wlać mokre składniki do suchych , wymieszać do połączenia się składników .
Do foremki mufinkowej wyłożonej papilotkami nakładać porcje ciasta do 3/4 wysokości formy . Piec w temperaturze 180 C przez około 20-25 minut .