Chałki

Uwielbiam chałki. Po prostu uwielbiam, lekkie z masłem i miodem albo powidłami śliwkowymi. Moje ulubione pochodziły z jednej piekarni z Tarnowie. Bardzo mi ich brakowało tu, szukałam tego smaku od pewnego czasu i znalazłam dzięki Kermit z forum ciocin oryginalny przepis znajdziecie tu:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20526

Zdjęcie - Chałki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


ja wprowadziłam drobne zmiany, w związku z tym podam przepis w wersji w jakiej ja robiłam.

Chałki wg Kermit:

Składniki:
1 szklanka ciepłej wody
½ szklanki ciepłego mleka
1 jajko
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka soli
1 kg mąki
½ szklanki cukru pudru
1 łyżka miodu
½ łyżeczki drożdży instant

Przygotowanie:
Droższe wymieszać z mlekiem, miodem i łyżką mąki, odstawić na chwilę. Wrzucić najpierw mokre, a następnie suche składniki. Wyrobić w maszynie, a następnie przełożyć do nasmarowanej olejem miski. Zostawić do wyrośnięcia na jakieś 45 min. Następnie połowę ciasta wyłożyć na blat osypany mąką i uformować chałkę. Ja zaplotłam jako warkocz z 3 części. Tak samo postąpić z 2 częścią ciasta. Posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 30 – 40 min w temp 180 stopni.

Przepisy z tych kategorii

Chleb graham

Chleb graham

Kaś Kaś
Bake&Taste

Chlebki pita z kminkiem
2

Chlebki pita z kminkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zakwas żytni krok po kroku
10

Zakwas żytni krok po kroku

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ziołowy zawijaniec
2

Ziołowy zawijaniec

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowe bułeczki
12

Czosnkowe bułeczki

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

ZAKWAS ŻYTNI
5

ZAKWAS ŻYTNI

Laura Laura
Cafe Babilon