Gofry

Gofry to coś , co lubi każde dziecko i wielu dorosłych :) Przepis pochodzi z niezawodnej "Kuchni polskiej" .

Zdjęcie - Gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 7 dag. margaryny
  • 3 jajka
  • 15 dag. cukru
  • 30 dag. mąki
  • 0,25 l mleka
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub cytrynowego
  • sól
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Margarynę stopić , przestudzić . Wszystkie składniki zmiksować razem - powstanie dość gęste ciasto . Nagrzać formę do gofrów , dokładnie wysmarować olejem spodnią i wierzchnią płytkę . Wlać niewielką ilość ciasta - powinno pokryć tylko kratkowaną część formy i nie wylewać się na brzegi . Zamknąć formę i piec gofry przez 3-5 minut . Upieczone gofry podważać patyczkiem i układać w jednej warstwie .

Podawać z bitą śmietaną , dżemem itp.

Ja udekorowałam swoje gofry jogurtem bałkańskim i plasterkami banana . Okazały się za mało słodkie , więc dodatkowo polałam banany łyżeczką miodu - i wtedy to już było niebo w gębie :)))

Zdjęcie - Gofry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gofry (chrupiące)
2

Gofry (chrupiące)

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki z Olafem
1

Babeczki z Olafem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Domowe gofry na krupczatce – lekkie i chrupiące
2

Domowe gofry na krupczatce – l…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Idealne chrupiące gofry

Idealne chrupiące gofry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chrupiące gofry
2

Chrupiące gofry

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasteczka owsiane
2

Ciasteczka owsiane

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy