Babka wielkanocna
Składniki:
6 jaj
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
1 kostka masła
2 łyżki octu
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
Masło utrzyj z cukrem, ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, olej i ocet. Dokładnie wymieszaj.
Piecz ok. 40 minut w 180-200 st.
Lukier:
białka z 2 jajek
sok z cytryny
3/4 szklanki cukru pudru
Ubij białko z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną, białą masę (ja robię to mikserem, ale jak ktoś chce się męczyć, to można wałkiem).
Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta.
Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.
Smacznego!