Babka wielkanocna

Zdjęcie - Babka wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

6 jaj

2 szklanki mąki ziemniaczanej

6 łyżek mąki pszennej

1 kostka masła

2 łyżki octu

6 łyżek oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki cukru

 

Masło utrzyj z cukrem, ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę z proszkiem, olej i ocet. Dokładnie wymieszaj.

Piecz ok. 40 minut w 180-200 st.

 

Lukier:

białka z 2 jajek

sok z cytryny

3/4 szklanki cukru pudru

Ubij białko z cukrem i sokiem z cytryny na sztywną, białą masę (ja robię to mikserem, ale jak ktoś chce się męczyć, to można wałkiem).

 

Babka jest pyszna, nie za słodka, raczej sucha więc nie dla wielbicieli wilgotnego ciasta.

Jeśli chcesz uzyskać żółty kolor ciasta, dodaj do masy szczyptę kurkumy.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Babka o wyjątkowym nadzieniu
8

Babka o wyjątkowym nadzieniu

Aurora Aurora
Blog Czeko Lady

Babka na mleku skondensowanym
26

Babka na mleku skondensowanym

gania gania
My cuisine

Zupa krem ze świeżych pomidorów z bazylią i serem pleśniowym

Zupa krem ze świeżych pomidoró…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Soczewica z burakami i olejem z pestek dyni

Soczewica z burakami i olejem…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Lazania z grillowanej cukinii

Lazania z grillowanej cukinii

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczone, faszerowane pomidory

Pieczone, faszerowane pomidory

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Babka czekoladowo-pomarańczowa

Babka czekoladowo-pomarańczowa

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Babka gotowana Fajnej babki

Babka gotowana Fajnej babki

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Babka orzechowo-czekoladowa
2

Babka orzechowo-czekoladowa

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Mazurek cytrynowy babci Izuni

Mazurek cytrynowy babci Izuni

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Mazurek

Mazurek "śliwka w czekoladzie"

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!