Bułeczki pszenno-żytnie
Po ostatnim pysznym chlebie, teraz kolej na bułeczki. Przepis ponownie podany przez wsisiz, zmodyfikowany przeze mnie odrobinkę.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
1,5 szklanki mąki żytniej 2000
100 g drożdży
0,5 l letniego mleka
2 łyżki fruktozy
szczypta soli
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Wymieszaj drożdże z fruktozą i połową mleka, odstaw rozczyn do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Dosyp mąkę i pozostałe składniki, dobrze wyrób, znowu zostaw do wyrośnięcia.
Następnie uformuj bułeczki.
Ja posmarowałam bułeczki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, dzięki czemu ładnie się zazłociły, ale nie jest to konieczne.
Piecz bułeczki w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.
Bułeczki są pyszne i kruche. Z podanej porcji mąki powinno wyjść ok. 10 sztuk.