Bułeczki pszenno-żytnie

Bułeczki pszenno-żytnie

Po ostatnim pysznym chlebie, teraz kolej na bułeczki. Przepis ponownie podany przez wsisiz, zmodyfikowany przeze mnie odrobinkę.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850

1,5 szklanki mąki żytniej 2000

100 g drożdży

0,5 l letniego mleka

2 łyżki fruktozy

szczypta soli

1/3 szklanki oliwy z oliwek

 

Wymieszaj drożdże z fruktozą i połową mleka, odstaw rozczyn do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Dosyp mąkę i pozostałe składniki, dobrze wyrób, znowu zostaw do wyrośnięcia.

Następnie uformuj bułeczki.

Ja posmarowałam bułeczki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, dzięki czemu ładnie się zazłociły, ale nie jest to konieczne.

Piecz bułeczki w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut.

Bułeczki są pyszne i kruche. Z podanej porcji mąki powinno wyjść ok. 10 sztuk.

Kategorie przepisów