Moje ulubione

  • Duszona karkówka z pieczarkami
    27

    Duszona karkówka z pieczarkami

    W zamyśle miała być duszona karkówka , a wyszło coś pomiędzy Strogonowem a zupą gulaszową :) Wymyśliłam ją okazji wyjazdu do rodzinki [ patrz : wrzesień 2007 ] - chciałam zabrać gotową potrawę , którą wystarczy tylko podgrzać i już jest gotowa do zjedzenia . Wtedy wyszły mi całkiem zgrabne plastry karkówki z plasterkami pieczarek i paseczkami papryki ... - teraz mięso rozpadło się w trakcie duszenia i wyszło takie coś a'la zupa .
  • Waniliowe bułeczki jogurtowe
    5

    Waniliowe bułeczki jogurtowe

    Kiedyś nie przepadałam za drożdżowymi wypiekami. Wychodziły mi  twarde i jakoś nie podejmowałam sie pieczenia następnych. Dopiero niedawno zaczęłam zgłębiać tajniki ciasta drożdzowego i tak się wciągnęłam, że kiedy widzę przepis drożdżowy, od razu biorę go pod uwagę do upieczenia.
  • Placek ziemniaczany z gulaszem
    13

    Placek ziemniaczany z gulaszem

    Placki ziemniaczane są znane i popularne. Niektórzy jedzą je na słodko, niektórzy na słono a można też z dodatkiem sosu. Placek ziemniaczany z gulaszem nosi nazwę węgierskiego. Szczerze mówiąc, to nie wiem czy naprawdę pochodzi z Węgier bo przejrzałam jedyną książkę o tej kuchni jaką mam i takich placków nie znalazłam. Być może z plackami po węgiersku  jest tak jak z rybą po grecku i z sernikiem po wiedeńsku.
  • Batoniki śniadaniowe
    15

    Batoniki śniadaniowe

    Batony śniadaniowe Nigelli to świetna przekąska, słodka i sycąca, nie da się zjeść więcej niż 2 małe kawałki ale za chwilę wraca się po kolejne. W dodatku wykonanie ich jest - jak wskazuje na to tytuł ksiązki Nigelli - wręcz ekspresowe. Dla mnie odrobinę za słodkie ale naprawdę wspaniałe.
  • Pasta twarogowo - jajeczna z tuńczykiem
    14

    Pasta twarogowo - jajeczna z tuńczykiem

    Jeśli komuś znudziła się wędlina proponuję szybką, łatwą do zrobienia i bardzo smaczną pastę do kanapek. Robi się ją w 10 minut. Warunkiem jest jedynie to, że trzeba lubić ryby i biały ser. No bo jajka to chyba wszyscy lubią:)
  • Makaron z serem i ziołami
    9

    Makaron z serem i ziołami

    Kiedy nie ma czasu i pomysłu na obiad, wystarczy sięgnąć po makaron, który chyba zawsze jest w domu, kawałek sera, ulubione zioła i gotowe. Nie jest to może wymyślny posiłek ale napewno zaspokoi pierwszy głód po przyjściu z pracy, zwłaszcza przy piątku.
  • Francuska zapiekanka ziemniaczana
    60

    Francuska zapiekanka ziemniaczana

    Lubię zapiekanki bo łatwo się je przyrządza i są treściwe, doskonałe na obiad, zwłaszcza zimowy. Zapiekanka ziemniaczana w wersji francuskiej "nie grzeszy" obfitością składników ale jest bardzo intensywna w smaku. Dzięki serowi i cebuli bardzo wyrazista i pikantna. Myślałam, że jest zbyt wyrazista, żeby podać ją do mięsa ale po upieczeniu okazało się, że świetnie pasowałaby np. do karkówki.
  • Wafle wiśniowo - kokosowe
    6

    Wafle wiśniowo - kokosowe

    Kupiłam niedawno puszkę masy kokosowej i zastanawiałam się co  z nią zrobić. Mało ostatnio piekę i raczej ciasta żadnego nie przewidywałam ale wafle to co innego. Żeby nie były zbyt słodkie przełożyłam dżemem wiśniowym i gotowe. Szybko powstały i szybko zniknęły:)
  • Sałatka z czerwonych buraczków
    6

    Sałatka z czerwonych buraczków

    Sałatka, którą dzisiaj pokazuję urzekła mnie wyglądem. Przepiękny buraczkowy kolor sprawia, że apetyt wzrasta  w jednej chwili a goście chętnie sięgają po takie cudo. Jest tak lekka, że można ją jeść i jeść. Oczywiście, ktoś kto nie lubi czerwonych buraczków, nie powinien po nią sięgać, bo powie, że napisałam bzdurę ale wszystkich tych, którzy nie mają nic przeciwko temu barwnemu warzywu, gorąco namawiam.
  • Biały sos z rodzynkami
    18

    Biały sos z rodzynkami

    Dzisiaj chcę pokazać coś co mnie bardzo zachwyciło. Sos ugotowany na bazie rosołu, lekko słodki, o smaku kontrastującym z sokiem z cytryny. Bardzo ważne jest, żeby rosół był prawdziwy, ugotowany na kurze, z dodatkiem warzyw, koniecznie z selerem.
  • Pulpety w żółtym sosie koperkowym
    9

    Pulpety w żółtym sosie koperkowym

    Ostatnio zauważyłam, że ciągle gotuję kurczaka w związku z tym mam wrażenie, że  mój blog staje się nudny. Poza tym czasami mamy  ochotę  zjeść coś innego. Dlatego wczoraj zrobiłam pulpety, a że od dziecka jadłam pulpety w sosie pomidorowym tym razem zrobiłam je w sosie koperkowym.