Makaron z pieczarkami, kurczakiem i estragonem
Chociaż wygląd pozostawia wiele do życzenia - wolę kolorowe jedzenie, przedstawiam jedno z najpyszniejszych makaronowych dań jakie jadłam. Połączenie smaków w tej potrawie jest genialne, zwłaszcza dla mnie bo uwielbiam makaron z kurczakiem a cytryna i estragon smakuje tutaj przepysznie.
Składniki:
- pół paczki dowolnego makaronu
- oliwa z oliwek
- filet z kurczaka
- 20 g masła
- 40 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 185 ml śmietanki
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej, drobno startej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki estragonu
- 2 łyżki pietruszki
- kawałek żółtego sera
Ugotować makaron al dente.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Smażyć paski kurczaka na rumiano. Zdjąć z patelni. Masło rozgrzać z pozostałą oliwą. Wrzucić pieczarki i smażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Dodać czosnek i smażyć jeszcze kilka minut.
Wlać wino i zmniejszyć ogień. Dusić 5 minut do odparowania. Dołożyć śmietanę oraz kurczaka i pozostawić na ogniu na kolejne 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać skórkę i sok z cytryny, natkę pietruszki i parmezan. Doprawić solą i dobrze wymieszać wszystkie składniki. Podawać z dodatkowym serem.
Smacznego:)