Batoniki śniadaniowe Nigelli

Batony śniadaniowe Nigelli to świetna przekąska, słodka i sycąca, nie da się zjeść więcej niż 2 małe kawałki ale za chwilę wraca się po kolejne. W dodatku wykonanie ich jest - jak wskazuje na to tytuł ksiązki Nigelli - wręcz ekspresowe. Dla mnie odrobinę za słodkie ale naprawdę wspaniałe. Poza tym lubię oglądać programy Nigelli. Zapraszam tutaj:)

Zdjęcie - Batoniki śniadaniowe  Nigelli  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego 
  • 250 g płatków owsianych 
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 125 g mieszanki nasion 
  • 125 g  suszonych śliwek 
  • 125 g rodzynek

Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę, wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą
26

Owsiane ciasteczka z rodzynkam…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cytrynowe muffinki z makiem
7

Cytrynowe muffinki z makiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Francuskie ciastka z ananasem
10

Francuskie ciastka z ananasem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami
7

Ciasteczka owsiane z pszennymi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks)
12

Owsiano-owocowe batoniki (flap…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Biedroneczki są w kropeczki. I babeczki też.
8

Biedroneczki są w kropeczki. I…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty