Waniliowe bułeczki jogurtowe

Kiedyś nie przepadałam za drożdżowymi wypiekami. Wychodziły mi  twarde i jakoś nie podejmowałam sie pieczenia następnych. Dopiero niedawno zaczęłam zgłębiać tajniki ciasta drożdzowego i tak się wciągnęłam, że kiedy widzę przepis drożdżowy, od razu biorę go pod uwagę do upieczenia. Przekonałam się też, że to ciasto, które zawiera jogurt albo maślankę jest wspaniałe. Przynajmniej te, które ja do tej pory robiłam. Bułeczki waniliowe potwierdzają tę regułę. Są mięciutkie, aromatyczne, po prostu rewelacyjne. Duże znaczenie miało tutaj użycie ekstraktu z wanilii. Nie pożałowałam jej  i dałam 3 łyżki.

Zdjęcie - Waniliowe bułeczki  jogurtowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyzki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g masła, roztopionego
  • 400 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka drożdży instant  (można zastąpić świeżymi)

 
Zrobić zaczyn z ciepłego mleka, cukru i drożdży. Kiedy urośnie dodać do mąki, dodać pozostałe składniki. Wyrobić, odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, potem uformować bułeczki  i piec ok. 15  minut w 180-200 stopniach. Należy uważać na czas pieczenia, jeśli szybko się zrumienią, przykryć folią aluminiową.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb