Postawiłam sobie za punkt honoru, aby w weekendy nie uraczać rodzinki kanapkami, których mamy wszyscy pod dostatkiem w tygodniu. Wymyślam więc weekendowe śniadania i sprawia mi to sporo radości. Często robię tosty francuskie na słodko, czasem z chałki, a czasem z babki drożdżowej.
Chciałam sprawdzić , co to za wynalazek - przepis pochodzi z "Wróżki". Piernik wyszedł bardzo słodki i bardzo korzenny - czyli taki , jak powinien. Zapachniało świętami :)
Sernik królewski jest już na moim blogu, ale ponieważ tak bardzo nam smakował postanowiłam go powtórzyć na te święta. W zeszłym roku robiłam z połowy porcji, tym razem zrobiłam z całości. Sernik jest po prostu pyszny! Taki sernikowy jaki można sobie tylko wyobrazić, taki miękki i wilgotny, cudownie rozpływający się w ustach. Bez sernika nie ma świąt, sernik jest królem na świątecznym stole. Uwielbiamy sernik!
Chyba naprawdę dopadło mnie muffinkowe szaleństwo. Prawda jest taka, że jak raz zrobi się muffinki to poszukuje się wciąż nowych, ciekawych przepisów, połączeń, smaków. Od kilku dni przeglądam wszystkie babeczki na moich ulubionych blogach kulinarnych. Przepis na te znalazłam u Dorotus :) Muffinki są bardzo sernikowe, a więc pyszne, no bo jak takie połączenie ma nie być pyszne, a całość zawarta w małej, zgrabnej muffince... :)
Uwaga, uwaga ogłaszam, że upiekłam moje pierwsze muffinki!!! O tak, w końcu i nareszcie. Silikonowe foremki przyszły jeszcze przed świętami, a dziś zdecydowałam się użyć ich po raz pierwszy. Nie mam papilotek, w których mogłabym zaprezentować babeczki, więc są gołe, ale jak to gołe babki są gorące i kuszące ;) Cudnie pachną jabłkami z cynamonem.
American pancakes różnią się od naszych naleśników tym, że są mniejsze, bardziej puszyste i grubsze. Można podawać je z różnymi owocami, dżemami, bitą śmietaną, czekoladą lub z syropem klonowym jak to czynią Amerykanie, albo po prostu z cukrem pudrem lub cynamonem. Placuszki są bardzo słodkie i smaczne.
Przebój imprez grillowych i nie tylko :) Przepis na tę smaczną warstwową sałatkę znalazłam kiedyś na gazetowym forum Kuchnia - niestety nie pamiętam , czyjego jest autorstwa. Robiłam ją już kilkakrotnie i za każdym razem bardzo szybko znika :)
Pancakesy to ja mogę jeść zawsze i wszędzie. Próbowałam już niemal każdych i wszystkie bardzo mi smakują. Tak też było z malinowymi. Robiłam już malinowo - rabarbarowe, więc wiedziałam, że i te również będą nam smakować.
Przed świętami długo myślałam o tym jaki zrobić piernik. W końcu zupełnie spontanicznie zdecydowałam się na toruński. Chwyciłam kartkę z przepisem od Dorotuś i zabrałam się do roboty. Upiekłam piernik kilka dni przed świętami aby sobie spokojnie dojrzał w chłodnym miejscu.
Ciasto jak batonik? Może nie do końca takie samo, ale smakuje po prostu wspaniale! Jest dość słodkie, więc nie każdemu podpasuje. To ciasto robiłam już kilka razy, za każdym razem bardzo smakowało i nam, i gościom. Musicie koniecznie spróbować by się przekonać :)
Z okazji Dnia Matki chciałam przygotować coś wyjątkowego i powalającego. Zdecydowałam się na tort egipski, który widziałam na wielu blogach i za każdym razem bardzo mnie zachwycał. Domyślałam się smaku tego ciasta ponieważ biszkopty bezowe z orzechami oraz podobna masa bydyniowa wystąpiły w Szwedzkim chrupkim torcie, który piekłam w Weekendowej Cukierni.
Tort latte macchiato z jogurtem to pyszna propozycja Ewelosy do majowej Weekendowej Cukierni. Zrobiłam go w piątek wieczorem, by w sobotę poczęstować nim rodzinkę z okazji moich imienin:) Torcik wyszedł bardzo smaczny, delikatny, lekki, kawowy. Warstwy na moim cieście nie są może mocno widoczne, ale nie przeszkadzało nam to w konsumpcji ;)