Muffinki szarlotkowe

Muffinki szarlotkowe

Uwaga, uwaga ogłaszam, że upiekłam moje pierwsze muffinki!!! O tak, w końcu i nareszcie. Silikonowe foremki przyszły jeszcze przed świętami, a dziś zdecydowałam się użyć ich po raz pierwszy. Nie mam papilotek, w których mogłabym zaprezentować babeczki, więc są gołe, ale jak to gołe babki są gorące i kuszące ;) Cudnie pachną jabłkami z cynamonem. To moje ulubione połączenie, dlatego upiekłam akurat te. Korzystałam z przepisu Abbry.

Zdjęcie - Muffinki szarlotkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*2,5 szklanki mąki pszennej

*2/3 szklanki białego cukru

*1/3 szklanki brązowego cukru

*2 jajka

*szklanka kefiru

*10dag masła

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżeczka sody oczyszczonej

*szczypta soli

*1 szklanka pokrojonych w kostkę jabłek

*cynamon

Wykonanie:

Wymieszać sypkie składniki (prócz cynamonu). Jabłka wymieszać z cynamonem.

Masło stopić i ostudzić. Następnie ostudzone masło wymieszać dokładnie z jajkami i kefirem. Miksturę dodać do składników suchych i wymieszać niezbyt starannie widelcem, tak by się połączyły. Dodać jabłka i wymieszać. Porcje ciasta nakładać do foremek muffinkowych do 2/3 wysokości foremki. Piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.

Smacznego! :) Synek zjadł muffinkę na śniadanie. Oto nadgryziona synusiowa muffinka :)

Zdjęcie - Muffinki szarlotkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów