Tort latte macchiato z jogurtem
Tort latte macchiato z jogurtem to pyszna propozycja Ewelosy do majowej Weekendowej Cukierni. Zrobiłam go w piątek wieczorem, by w sobotę poczęstować nim rodzinkę z okazji moich imienin:) Torcik wyszedł bardzo smaczny, delikatny, lekki, kawowy. Warstwy na moim cieście nie są może mocno widoczne, ale nie przeszkadzało nam to w konsumpcji ;) Widzę, że na innych blogach torcik jest bardziej ścięty. Ja nie bardzo lubię się z żelatyną i choć zrobiłam wszystko jak w przepisie, ciasto i tak u mnie wygląda nieco inaczej. Nie szkodzi, jest przepyszne! Serdecznie polecam wszystkim, nie tylko wielbicielom kawy. :)
Składniki:
Ciasto:
*2 łyżki bułki tartej
*125 g masła
*80 g cukru
*4 łyżeczki cukru waniliowego
*szczypta soli
*2 jajka
*100 g mąki pszennej
*50 g mąki ziemniaczanej
*2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Biały krem:
*750 g jogurtu naturalnego
*90 g cukru
*5 łyżeczek żelatyny
*2 łyżki gorącej wody
*200 ml śmietany kremówki
Ciemny krem i dekoracja:
*450 g jogurtu naturalnego
*80 g cukru
*4 łyżki kawy rozpuszczalnej
*4 łyżeczki żelatyny
*2 łyżki gorącej wody
*kakao (u mnie 2 paski startej mlecznej czekolady)
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200’C. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i solą na kremową masę.
Dodawać po jednym jajku i ucierać.
Przesiać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Wylać do formy, wygładzić i piec 30 minut. Ostudzić.
Ciasto wyłożyć na paterę i spiąć obręczą do tortów.
Przygotować biały krem: jogurt połączyć z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko ostudzić i połączyć z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą jogurtu.
Ubić 100 ml kremówki i delikatnie połączyć z białą masą jogurtową. Ciasto wysmarować 2/3 kremu i wstawić do lodówki na pół godziny. Pozostałą 1/3 kremu odstawić w temperaturze pokojowej.
Przygotować ciemny krem: jogurt wymieszać z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko ostudzić i połączyć z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z resztą jogurtu.
Ubić na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie połączyć z masą kawową. Ciemny krem wyłożyć na jasny.
Tort włożyć ponownie do lodówki i schłodzić około 20 minut.
Odłożony biały krem wymieszać i delikatnie wyłożyć na wierzch.
Wstawić ciasto na noc do lodówki.
Przed podaniem tort posypać kakao, używając małych i większych szablonów z motywem kwiatowym. Ja posypałam po prostu startą mleczną czekoladą.
Smacznego :)