Złota rosa

Złota rosa
Zdjęcie - Złota rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis dostałam jakiś czas temu od znajomej, robiłam go wtedy co tydzień.
Warto - ciasto jest pyszne i wygląda bardzo dekoracyjnie.

Zdjęcie - Złota rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
Ciasto kruche:
1 kostka margaryny Kasia - ja daję 250g masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru - ja daję cukier puder
2 i 1/2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy


Masa serowa:
600g mielonego sera - robiłam z twarogiem z wiaderka, z serkiem śmietankowym a nawet z serkami wiejskimi - zawsze wychodzi
3 jajka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju

Pierzynka bezowa:
4 białka
1/2 szklanki cukru

Zdjęcie - Złota rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mąkę z masłem posiekać nożem, zagnieść kruche ciasto i wyłożyć blaszkę podwyższając brzegi - ja wykładam bardzo cienko, zawsze zostaje mi dużo resztek.

Wszystkie składniki masy serowej wymieszać, mleko wlewamy po trochu i na końcu olej.
Masę serową (jest bardzo płynna) wlewamy na wyłożoną uprzednio ciastem blaszkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C około 40 minut.

Ubijamy pianę z 4 białek i 1/2 szklanki cukru (cukier dodajemy po ubiciu na sztywno piany).
Nakładamy na upieczone ciasto i wstawiamy jeszcze na około 10 minut do piekarnika aż wierzch się zrumieni.

Wyłączamy piekarnik, wyjmujemy ciasto, studzimy 2-3 godziny, przechowujemy w lodówce.


Po wystygnięciu ciasta pojawią się na wierzchu kropelki rosy.

Smacznego :)

Zdjęcie - Złota rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Złota rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
    Zdjęcie - Złota rosa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Kategorie przepisów