Sernik królewski

Sernik królewski

Zdjęcie - Sernik królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sernik królewski jest już na moim blogu, ale ponieważ tak bardzo nam smakował postanowiłam go powtórzyć na te święta. W zeszłym roku robiłam z połowy porcji, tym razem zrobiłam z całości. Sernik jest po prostu pyszny! Taki sernikowy jaki można sobie tylko wyobrazić, taki miękki i wilgotny, cudownie rozpływający się w ustach. Bez sernika nie ma świąt, sernik jest królem na świątecznym stole. Uwielbiamy sernik!

Uwaga: Przepis jest na dużą piekarnikową blachę, natomiast ja użyłam do upieczenia dwóch tortownic o średnicy ok.23 cm każda.

Zdjęcie - Sernik królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

*1/2 kg mąki

*20 dag masła

*20 dag cukru pudru

*1 łyżka smalcu

*1 jajko

*4 łyżki gęstej śmietany

*3 łyżki kakao

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

*2 kg tłustego, niekwaśnego twarogu (u mnie gotowy do wypieków twaróg wiaderkowy)

*10 jajek

*1,4 kostki masła

*2 szklanki cukru pudru

*2 cukry waniliowe

*3 łyżeczki proszku do pieczenia

*pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego

*bakalie wg uznania

Wykonanie:

Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.

Twaróg zmielić, połączyć z pozostałymi składnikami, dodając na koniec pianę z ubitych białek, delikatnie wymieszać.

Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, wyłożyć na nie masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni, sprawdzić patyczkiem.
Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik królewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów