Sernik królewski
Sernik królewski jest już na moim blogu, ale ponieważ tak bardzo nam smakował postanowiłam go powtórzyć na te święta. W zeszłym roku robiłam z połowy porcji, tym razem zrobiłam z całości. Sernik jest po prostu pyszny! Taki sernikowy jaki można sobie tylko wyobrazić, taki miękki i wilgotny, cudownie rozpływający się w ustach. Bez sernika nie ma świąt, sernik jest królem na świątecznym stole. Uwielbiamy sernik!
Uwaga: Przepis jest na dużą piekarnikową blachę, natomiast ja użyłam do upieczenia dwóch tortownic o średnicy ok.23 cm każda.
Składniki na ciasto:
*1/2 kg mąki
*20 dag masła
*20 dag cukru pudru
*1 łyżka smalcu
*1 jajko
*4 łyżki gęstej śmietany
*3 łyżki kakao
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
*2 kg tłustego, niekwaśnego twarogu (u mnie gotowy do wypieków twaróg wiaderkowy)
*10 jajek
*1,4 kostki masła
*2 szklanki cukru pudru
*2 cukry waniliowe
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*pół opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
*bakalie wg uznania
Wykonanie:
Ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.
Twaróg zmielić, połączyć z pozostałymi składnikami, dodając na koniec pianę z ubitych białek, delikatnie wymieszać.
Zamrożone ciasto (jedną część) zetrzeć na blachę na tarce, wyłożyć na nie masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni, sprawdzić patyczkiem.
Smacznego :)