Piernik na piwie
Chciałam sprawdzić , co to za wynalazek - przepis pochodzi z "Wróżki". Piernik wyszedł bardzo słodki i bardzo korzenny - czyli taki , jak powinien. Zapachniało świętami :)
Składniki :
- 35 dag. miodu
- 35 dag. cukru
- 15 dag. margaryny
- 5 jajek
- 1,5 torebki przyprawy do piernika
- 75 dag. mąki
- 1 szklanka piwa
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rondel z miodem wstawić do większego naczynia z wodą i podgrzać . Margarynę zalać gorącym miodem , utrzeć dodając cukier i żółtka . Wlać piwo . Dodać mąkę , proszek i przyprawę . Wymieszać . Ubić białka , połączyć z masą . Dwie podłużne formy napełnić ciastem . Piec około 1 godziny w temperaturze 200 C . Po upieczeniu można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową .
Mój przepis na polewę :
- 1/2 margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek kakao
Składniki gotować do zgęstnienia często mieszając . Ciepłą polewą polać ciasto .