Piernik na piwie

Chciałam sprawdzić , co to za wynalazek - przepis pochodzi z "Wróżki". Piernik wyszedł bardzo słodki i bardzo korzenny - czyli taki , jak powinien. Zapachniało świętami :)

Składniki :

  • 35 dag. miodu
  • 35 dag. cukru
  • 15 dag. margaryny
  • 5 jajek
  • 1,5 torebki przyprawy do piernika
  • 75 dag. mąki
  • 1 szklanka piwa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Rondel z miodem wstawić do większego naczynia z wodą i podgrzać . Margarynę zalać gorącym miodem , utrzeć dodając cukier i żółtka . Wlać piwo . Dodać mąkę , proszek i przyprawę . Wymieszać . Ubić białka , połączyć z masą . Dwie podłużne formy napełnić ciastem . Piec około 1 godziny w temperaturze 200 C . Po upieczeniu można przełożyć powidłami i polać polewą czekoladową .

Mój przepis na polewę :

  • 1/2 margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao

Składniki gotować do zgęstnienia często mieszając . Ciepłą polewą polać ciasto .

Zdjęcie - Piernik na piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Piernik orkiszowy, długodojrzewający
5

Piernik orkiszowy, długodojrze…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Makowiec na biszkopcie
4

Makowiec na biszkopcie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Strucla makowa
10

Strucla makowa

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Piernik toruński
4

Piernik toruński

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Makowiec
4

Makowiec

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Piernik toruński
10

Piernik toruński

Majana Majana
Majanowe pieczenie