Naleśniki śniadaniowe

Naleśniki śniadaniowe

Zdjęcie - Naleśniki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Dzisiaj byliśmy wszyscy w domu, a więc rozpoczęliśmy weekend o dzień wcześniej.

Postawiłam sobie za punkt honoru, aby w weekendy nie uraczać rodzinki kanapkami, których mamy wszyscy pod dostatkiem w tygodniu. Wymyślam więc weekendowe śniadania i sprawia mi to sporo radości. Często robię tosty francuskie na słodko, czasem z chałki, a czasem z babki drożdżowej. W repertuarze są też oczywiście jajka pod różnymi postaciami oraz naleśniki - pancakes. Grube na pół centymetra, nieduże placuszki kojarzą mi się od zawsze z filmami amerykańskimi, gdzie w porze śniadania mama/pani domu smażyła placuszki - pancakes dla całej rodziny. Dzieci i mąż ( w garniturze i pod krawatem) zasiadają do stołu i zajadają naleśniki polane syropem klonowym. A wszystko to dzieje się w ogromnej kuchni z wielkim stołem. Od dziecka byłam ciekawa jak takie naleśniki smakują i jak smakuje syrop klonowy. Marzyłam, że kiedyś jak będę miała swoją rodzinę, to będę smażyć takie placki. Minęło wiele lat, założyłam rodzinę i smażę takie placki! Polewamy je sobie różnymi specyfikami - czasem dość dziwnymi, eksperymentujemy. Mąż niedawno próbował posmarowanych nutellą i dżemem ananasowym (jedno na drugim!) i stwierdził, że lepszych w życiu nie jadł. Krzyś woli z kwaśną śmietaną i z cukrem, a ja - różnie. Dzisiaj wypróbowałam polać swoje sosem owocowym i muszę przyznać, że było pyszne. Do jagód amerykańskich (niestety już tylko z zamrażarki) dodałam wyciśnięty sok z granata i wyszedł całkiem przyjemny smak. Z pewnością powtórzę ten sos, zwłaszcza, że zaczyna się sezon na granaty, pyszne, egzotyczne owoce.

Zdjęcie - Naleśniki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pancakes
3 osoby

2 szkl. mąki
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
2/3 łyżki sody
3/4 łyżeczki soli
500 ml. maślanki
2 jajka
1/4 szkl. rozpuszczonego masła


Wymieszać rózgą (mątewką) wszystkie suche składniki, dodać jajka, następnie maślankę i masło (może być lekko ciepłe). Z tymi placuszkami jest jak z mufinami - składniki należy wymieszać szybko i niedbale, nie rozcierać ciasta dokładnie na gładką masę.
Porcje ciasta kłaść łyżką lub małą chochelką na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Zdjęcie - Naleśniki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Sos z jagód i granatów

200 g jagód amerykańskich
1 granat
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
cukier do smaku

Metalowe sito ( jak do przesiewania mąki) ustawić na misce. Granat przekroić na pół. Łyżeczką lub widelcem wyjąć wszystkie pestki na sito, wycisnąć połówki owocu jak cytrynę i „rozgniatać” pestki drewnianą pałką, aby uzyskać cały sok.
Jagody z cukrem zagotować i gotować przez chwilę, aby puściły sok, ale nie powinny się rozpaść. Sok z granatu wymieszać z mąką kukurydzianą i wlać do garnka z jagodami. Gotować mieszając przez chwilę. Gotowy sos przelać do dzbanuszka lub miseczki.

Kategorie przepisów