Ten sernik jest naprawdę tak puszysty jak mgiełka. Leciutki jak puszek, rozpływający się w ustach, z każdym kawałkiem smakuje bardziej i bardziej. Smakował nawet zwolennikom tradycyjnych, cięzkich serników.
Upiekłam kakaowe ciasteczka z płatków owsianych specjalnie na " Festiwal płatków owsianych". To jedna z propozycji, która bierze udział w tej akcji. Przepis znalazłam na stronie "wielkie żarcie" i lekko go zmodyfikowałam. Powstały pyszne i zdrowe ciastka kakaowe, doskonałe do kawy jak i na drugie śniadanie, polecam!
Doskonały na szybkie śniadanie, wystarczy ukroić plasterek. Wygodny na śniadanie do szkoły, pracy, na piknik. Keks niesłodki, wiosenny. Jeszcze upiekę go w tym sezonie. ;-)
Ciasto jest bardzo wilgotne, mocno słodkie, o korzennym smaku - od siebie dodałam do niego pokrojone w kostkę jabłko. W komentarzach wyczytałam, że można dać do ciasta sok jabłkowy - tak też zrobiłam - i trochę się przestraszyłam, że wyjdzie mi zakalec, bo po 1 godzinie pieczenia ciasto było dość płynne (piekłam je w keksówce - gdyby się piekło w szerszej formie,być może byłoby gotowe po tym czasie).
Dietując zgodnie z Montignaciem, trzeba raczej zapomnieć o świeżych bułeczkach prosto z piekarni pod blokiem, ciepłym jeszcze chlebie, pachnącym, gdy przechodzisz obok ulicą czy puszystych chałkach.
Wspaniałe ciasto, proste do zrobienia, puszyste i smaczne. Bardzo dobrze smakuje także z innymi owocami. Robiłam je już z truskawkami i rabarbarem, za każdym razem było pyszne. Kruszonkę posypałam startym ziarenkiem tonki, która sprawia, że ciasto jest bardzo aromatyczne. Oryginalny przepis pochodzi od Tobatki z forum Cin Cin. Serdecznie polecam!
Uwielbiamy tego typu wypieki. Wilgotne, miękkie, pełne bakalii i aromatycznych przypraw. W tym chlebku główną rolę gra banan, natomiast mango nie jest wyczuwalne w smaku. Całość smakuje wspaniale, nie zostało już ani okruszka!:) Bardzo polecam:)