Lekkie ciasto z jabłkami
To ciasto to znakomity pomysł na szybki deser. Jest pełne owoców i, co bardzo ważne, piecze się je bez odrobiny tłuszczu. Nie jest przy tym może najlżejsze (ma konsystencję jakiegoś … placuszka?), ale z kleksem bitej śmietany smakuje wybornie!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Lekkie ciasto z jabłkami Składniki
- jabłko - 500 g (2 duże owoce)
- jajko - 2 szt
- cukier - 160 g
- jogurt naturalny - 240 ml
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- mąka pszenna - 250 g
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Wmieszać pokrojone w kostkę, obrane jabłka. Przełożyć do nasmarowanej masłem foremki o średnicy ok. 25 cm. piec 50 minut w 190 oC. Podawać z bitą śmietaną.