Ciasto maślankowe z jagodami i kruszonką

Ciasto maślankowe z jagodami i kruszonką

Zdjęcie - Ciasto maślankowe z jagodami i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Wspaniałe ciasto, proste do zrobienia, puszyste i smaczne. Bardzo dobrze smakuje także z innymi owocami. Robiłam je już z truskawkami i rabarbarem, za każdym razem było pyszne. Kruszonkę posypałam startym ziarenkiem tonki, która sprawia, że ciasto jest bardzo aromatyczne. Oryginalny przepis pochodzi od Tobatki z forum Cin Cin. Serdecznie polecam!

Zdjęcie - Ciasto maślankowe z jagodami i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki na ciasto:
*1 szklanka maślanki
*3 jajka
*0,5 szklanki oleju
*1 szklanka cukru pudru
*2,5 szklanki mąki pszennej
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 cukier waniliowy

*200 g jagód


Składniki na kruszonkę:

*185 g mąki pszennej
*100 g cukru pudru
*100 g masła
*cukier waniliowy

*dodałam od siebie pół ziarenka tonki, które starłam i posypałam nim kruszonkę

Wykonanie:
W jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej suche. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach 21x25 cm, posypać jagodami. Użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.

Przygotować kruszonkę:
Masło roztopić i mocno ciepłe wlać do miseczki z mąką wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dobrze wymieszać i zagnieść kruszonkę.
Kruszonką posypać ciasto z jagodami.


Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35 minut.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ciasto maślankowe z jagodami i kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów