Ciasto maślankowe z jagodami i kruszonką
Wspaniałe ciasto, proste do zrobienia, puszyste i smaczne. Bardzo dobrze smakuje także z innymi owocami. Robiłam je już z truskawkami i rabarbarem, za każdym razem było pyszne. Kruszonkę posypałam startym ziarenkiem tonki, która sprawia, że ciasto jest bardzo aromatyczne. Oryginalny przepis pochodzi od Tobatki z forum Cin Cin. Serdecznie polecam!
Składniki na ciasto:
*1 szklanka maślanki
*3 jajka
*0,5 szklanki oleju
*1 szklanka cukru pudru
*2,5 szklanki mąki pszennej
*3 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 cukier waniliowy
*200 g jagód
Składniki na kruszonkę:
*185 g mąki pszennej
*100 g cukru pudru
*100 g masła
*cukier waniliowy
*dodałam od siebie pół ziarenka tonki, które starłam i posypałam nim kruszonkę
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać składniki mokre, w drugiej suche. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej formy do pieczenia o wymiarach 21x25 cm, posypać jagodami. Użyłam tortownicy o średnicy 23 cm.
Przygotować kruszonkę:
Masło roztopić i mocno ciepłe wlać do miseczki z mąką wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dobrze wymieszać i zagnieść kruszonkę.
Kruszonką posypać ciasto z jagodami.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35 minut.
Smacznego:)