Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Babka cytrynowa
5

Babka cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kiszonka z czerwonej kapusty przepis

Kiszonka z czerwonej kapusty p…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczone frytki z batatów

Pieczone frytki z batatów

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Bułeczki pełne witamin

Bułeczki pełne witamin

aronia aronia
Wiem co jem

Babka Zebra
2

Babka Zebra

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Udka pieczone w ziołach

Udka pieczone w ziołach

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Wiosenny sernik z marchewką

Wiosenny sernik z marchewką

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pho

Pho

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie

Struan z rodzynkami i cynamone…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Kostka brzoskwiniowa
3

Kostka brzoskwiniowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Galaretkowiec
1

Galaretkowiec

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z całych liści kapusty)

Tongbaechu-kimchi (Kimchi z ca…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ