Puszysty sernik
Ten sernik jest naprawdę tak puszysty jak mgiełka. Leciutki jak puszek, rozpływający się w ustach, z każdym kawałkiem smakuje bardziej i bardziej. Smakował nawet zwolennikom tradycyjnych, cięzkich serników. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1,5 szklanki mleka
- 50 g miękkiego masła
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem
- 6 jaj, białka oddzielone od żółtek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- aromat waniliowy do smaku
Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej. Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić papierem do pieczenia. Wylać masę serową. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić, przez 3 godziny schłodzić w lodówce.
Smacznego:)