Miksture mozemy dodawac do herbaty lub dawkowac ja sobie tak jak my po 1 lyzce na dzien.Cytryna doskonale nadaje sie do herbaty. Pokrojony imbir mozna po prostu zjesc.Na zdrowie!
Piękny wrzesień i nie chce mi się ani wymyślać ani gotować ani opisywać tego co robię. Wolę iść na rower, co prawda słonecznych dni w lipcu było jak na lekarstwo, sierpień w kratkę - ale jak jest szaro i deszczowo to nawet gotować mi się nie che. Ostatnio jest trochę bardziej przyjazna aura, przy której nabieram chęci do życia. Z tego optymizmu zachciało mi się czegoś w rodzaju fast-food na śniadanie.
Po pierogach ze szpinakiem i z soczewicą, będzie przepis na te moje ulubione. To smak z dzieciństwa, który pokochały także moje dzieci. Nie każdemu będzie takie nadzienie odpowiadało - jednak dla mnie pierogi z płuckami są po prostu idealne...
Kruche ciasto ze śwlikami i kruszonką jest napewno hitem jesieni prawie w każdym domu. No bo jak może nie smakować, kruche aromatyczne ciasto, pachnące śliwki i do tego pyszna kruszonka. W zależności od upodobań kruszonkę można sobie urozmaicić dodając np. pokruszone migdały albo wiórki kokosowe. Ja zdecydowałam się na cynamon.
Naszła mnie ostatnio ochota na pieczoną białą kiełbasę. Ochota tak okropna, że wracając z pracy "modliłam się" żeby była w osiedlowym sklepie. Była. Zjedliśmy na kolację.
Tym razem pizza wiejska. Mamy z Michałem swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę, ale co nam szkodzi wypróbować inny. Michał zagniatał ciasto, Bartek ścierał ser i podjadał kiełbaskę a ja wybrałam co na niej ma się znaleźć i wszystko poukładałam :) rodzinna pizza.
Przerobiłam już prawie 50kg pomidorów i na tym nie koniec, bo ciągle pojawiają się nowe pomysły. Na półkach stoi już przecier pomidorowy, a wkrótce dołączy do niego zrobiony dziś sos boloński do spaghetti.
Pleśniak jest ciastem,które często piekła moja mama.Połączenie kakao,piany,kruchego ciasta i domowej roboty powideł śliwkowych to jest to! ;)Wydaje się skomplikowane w wykonaniu, ale w rzeczywistości jest łatwe i szybkie w wykonaniu.
Bartuś bardzo lubi pomagać w kuchni, Robienie ciasteczek lubi chyba najbardziej, no może na równi z układaniem dodatków na pizzy. Poprzednio robiliśmy kruche ciasteczka, tym razem muffinki. Musiały być koniecznie z uwielbianymi przez Bartka bakaliami.
przedstawiam Wam przepyszne połączenie żołądków drobiowych z warzywami. Niektórzy mówią na to flaki drobiowe, dla mnie jest to gulasz. Można go podać praktycznie ze wszystkim: z ziemniakami, kaszą, ryżem lub jakimikolwiek kluseczkami, świetnie też komponuje się z pieczywem. Dobrze doprawiony cudownie rozgrzeje w chłodne jesienne dni.
Zaczęłam przeglądać książki, aż w Wyśmienitych ciastach serowych Elisabeth Lange zobaczyłam przepis na sernik na zimno. Na zdjęciu wyglądał pięknie! I od razu poczułam do niego słabość. Po pierwsze sernik - to musi być dobre. Po drugie - z czekoladą i lekką nutą kawy... Czy to może się nie udać...? Nie może. Jest pyszne!