Korzenne powidła śliwkowe
Mocno korzenne i rozgrzewające powidła śliwkowe, a jaka przyjemność otworzyć taki słoiczek zimą od razu na naszych ustach pojawi się uśmiech :-)
- 3 kg śliwek węgierek
- 1/2 szklanki cukru (ilość cukru zależny od słodkości owoców)
- 1,5 łyżki przyprawy korzennej
- 2 łyżki białego rumu
- 1/4 szklanki wody
Śliwki umyć usunąć pestki i wrzucić do garnka podlać wodą - gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy połowa syropu odparuje dodać cukier i smażyć często mieszając. Gdy powidła będą już dość gęste dodać na końcu przyprawę korzenną i rum - zagotować. Gorące powidła przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków i odwrócić do góry dnem na ręczniku i zawinąć - pozostawić tak do całkowitego wystudzenia.
Smacznego
Wydrukuj przepis