GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH
Po przepisie na gulasz z serc drobiowych (pragnę zauważyć, że to jeden z najpopularniejszych postów na moim blogu), przedstawiam Wam przepyszne połączenie żołądków drobiowych z warzywami. Niektórzy mówią na to flaki drobiowe, dla mnie jest to gulasz. Można go podać praktycznie ze wszystkim: z ziemniakami, kaszą, ryżem lub jakimikolwiek kluseczkami, świetnie też komponuje się z pieczywem. Dobrze doprawiony cudownie rozgrzeje w chłodne jesienne dni.
Gulasz z żołądków drobiowych - Laura SKŁADNIKI:
Żołądki pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej (1 łyżkę) i wrzucić pokrojone żołądki. Smażyć je przez około 10 minut, podlać bulionem i doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać czosnek, marchew i pietruszkę. Warzywa oprószyć solą i smażyć 5 minut dość często mieszając. Połączyć żołądki z warzywami, podlać wodą, doprawić i dusić 10 minut.
Mąkę rozrobić ze śmietaną, zahartować i zagęścić sos. Jeśli będzie za gęsty dodać trochę wody.
Gulasz z żołądków drobiowych - Laura SKŁADNIKI:
- 1/2 kg żołądków drobiowych
- szklanka bulionu (lub wody z kostką rosołową)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (można dodać też kawałek selera - ja raczej nie używam go w kuchni bo moje dziecko jest bardzo uczulone na seler)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
Żołądki pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej (1 łyżkę) i wrzucić pokrojone żołądki. Smażyć je przez około 10 minut, podlać bulionem i doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.
Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać czosnek, marchew i pietruszkę. Warzywa oprószyć solą i smażyć 5 minut dość często mieszając. Połączyć żołądki z warzywami, podlać wodą, doprawić i dusić 10 minut.
Mąkę rozrobić ze śmietaną, zahartować i zagęścić sos. Jeśli będzie za gęsty dodać trochę wody.