Deser pendżabski składający się głównie z marchwi i mleka. Dodatek kardamonu daje przyjemny aromat. Bardzo mi posmakował i myślę, że niejadki nie lubiące warzyw też mogą go polubić :)
Tort, który jest bardziej czekoladowy od czekolady.Zdecydowanie dla amatorów gorzkiej, cierpkiej czekolady, kakaa itp. Niezbyt słodki, ciężki i baaaardzo sycący, ale też i bardzo smaczny.Polecam czekoladocholikom:)
Jak już pewnie zauważyliście w naszym domu z mięs króluje niepodzielnie drób. Wymyślam różne sposoby jego przygotowania i podania, żeby nie było nudno i monotonnie. Grilluję, faszeruję, zapiekam, duszę, smażę, wszystko po to żeby było inaczej niż zwykły kotlet a'la schabowy.
Przepis znaleziony u Majanki, wywodzący się z kuchni japońskiej. Podawałam go razem z wieprzowiną, o której mowa w następnym poście. Całkiem nowe doświadczenie...ciekawe i nawet smaczne.
Ostatnio zaprzyjaźniłam się ze szpinakiem i na dobre mi ta przyjaźń wychodzi bo przecież wiadomo, że jest to bardzo zdrowe warzywo. Polubiłam ten szczypiący smak ale żeby go troszkę złagodzić bo jednak nie wszyscy za nim przepadają często do szpinaku dodaję różnego rodzaju sery np. cammembert lub ricottę a nawet topiony.
Od mojej przyszłej bratowej otrzymałam przepis na czekoladowe ciasto z marchewką. Ciasto jest super czekoladowe, marchewki wcale nie widać a dzięki niej jest ono wilgotne.
Lubicie makaron? Na pewno. Przecież wszyscy lubią makaron! A już zwłaszcza taki w kremowym wydaniu ze zdecydowanymi dodatkami smakowymi. Taki z włoskimi akcentami. I posypany parmezanem. Kto się oprze? Na pewno nie ja ;)
Przepisów na kurczaka jest tak wiele, że nie umiałabym powiedzieć, który jest najlepszy ale wiem napewno, że dzisiejszy należy do czołówki dań z kurczaka, które przygotowałam.
Tę zapiekankę stworzyłam sama i jestem z niej bardzo zadowolona. Podałam ją przy okazji rodzinnej kolacji i wszystkim smakowała, lub jeżeli to bardziej wymowne, wszyscy zjedli całe swoje porcje. Co jest jej rekomendacją samą w sobie. Smak ma delikatny ale aromatyczny. Konsystencję ma stałą ponieważ całość zapiekłam w cieście więc śmiało można ją przygotować w dużym naczyniu i z powodzeniem kroić. Bardzo polecam.
Idealne na letni deser, owoce pod kruszonką. Można użyć dowolnych letnich owoców, zimą sprawdzą się jabłka i gruszki, można też użyć np musu jabłkowego. Każda wersja jest pyszna, a pieczone owoce tworzą cudowny sok... mmm.... pycha
Nie jest typowo bananowe, w sensie nie ma tej charakterystycznej, lepkiej konsystencji, ale to dlatego, że owoce kroimy w kostkę i tak dodajemy do masy, a nie rozgniatamy widelcem. Do tego lekko piekący w język imbir, który nadaje ciastu niesamowitego aromatu. Mówię Wam, to połączenie jest świetne! Polecam serdecznie na ostatnie, bardziej już jesienne, dni tego lata.
Pizze idealnie sprawdzą się jako samodzielne danie, jako dodatek do mięsnego posiłku, ale będą też świetnym prowiantem na wypad w plener. Smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Przebojem były lekko podpiekane na grillu.
Conchiglioni z uwagi na swoją wielkość i kształt nazywany popularnie muszlami. Makaron włoski podawany z nadzieniem wewnątrz. To wyjątkowy rodzaj makaronu, który pozwala na przeróżne szaleństwa kulinarne w zależności od tego co posiadamy w lodówce aż po niezwykłe pomysły, które przyjdą nam do głowy.