Tajski ryż smażony

Tajski ryż smażony
Dawno nie przygotowałam nic tajskiego i zapomniałam jak smakuje kuchnia tajska. Tak więc sięgnęłam dzisiaj po książkę z kuchnią tajską Judy Bastyra i Becky Johnson "The food and cooking of Thailand", którą nabyłam za niewielką cenę w mojej ulubionej księgarni na İstiklal Cad. 55 w Stambule (o ironio! :) ) W książce tej jest wiele przepisów na szybki obiad. W ogóle ma się wrażenie, że kuchnia tajska to jeden wielki "fast food", bo przecież "stir-fry". :)
Planowałam przygotować coś całkowicie innego z tejże książki, bo użycie garam masala w jednym przepisie przykuło szczególnie moją uwagę. Jednak w konsekwencji padło na to danie, bo jakieś przeziębienie mnie bierze i może imbir tutaj pomoże. A ten przepis z garam masala wypróbuję innym razem.
Szkoda, że nazwa tego dania nie jest jakaś specjalna, bo według książki jest po prostu: "Thai fried rice", no ale najważniejsze przecież jak smakuje.

Zdjęcie - Tajski ryż smażony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Porcja dla 4 osób
Składniki:

500 ml wody
pół szklanki mleka kokosowego w proszku (niestety takowego nie posiadam, więc dałam 400 ml mleka kokosowego z puszki + 100 ml wody)
1,5 szklanki ryżu jaśminowego
2 - 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
2 - 3 ząbki czosnku
1 mała cebula, ładnie posiekana
ok. 3 cm korzenia imbiru ładnie posiekanego lub startego na tarce
250 g filetów z kurczaka, pokrojonych w mniejszą kostkę
1 średniej wielkości czerwona papryka, pokrojona w paski
1 szklanka kukurydzy z puszki, odsączonej
1 łyżeczka oleju chilli (zastapiłam suszonym chilli ładnie zmielonym, ok. pół łyżeczki)
1,5 łyzeczki tajskiego, ostrego curry
2 jajka lekko ubite
sól
szczypiorek do ozdoby

Przygotowanie:

1. Wlać wodę i mleko kokosowe do średniej wielkości garnka i dodać ryż. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotowac około 12 minut lub do czasu aż ryż wchłonie płyn. Uważać aby nie przypalić. Trzeba często mieszać.
Przełożyć ryż na płaskie talerze i ostudzić.

2. Rozgrzać olej w woku lub głębokiej patelni. Dodac czosnek, imbir i cebulę i stir-fry na średnim ogniu około 2 minut.

3. Przełożyć na bok cebulę z imbirem i czosnkiem. Dodać kurczaka i również stir-fry około 2 minut. Dodać ryż i całość wymieszać i smażyć kolejne 3 minuty lub aż kurczak jest gotowy.

4. Dodać paprykę, kukurydzę, curry i chilli. Posolić do smaku. Smażyć na niewielkim ogniu około 2 minut, mieszając często. Na końcu dodać jajka i całość szybko wymieszać.

Podawać ze szczypiorkiem.

Smacznego!

Kategorie przepisów