Tort czekoladowy z migdałami
Tort, który jest bardziej czekoladowy od czekolady.Zdecydowanie dla amatorów gorzkiej, cierpkiej czekolady, kakaa itp. Niezbyt słodki, ciężki i baaaardzo sycący, ale też i bardzo smaczny.Polecam czekoladocholikom:)
Tort czekoladowy z migdałami*:
- 160 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
- 160 g masła
- 5 jajek, żółtka oddzielone od białek
- 130 g cukru
- 125 g mielonych migdałów
- 50 g płatków migdałowych, posiekanych
- 35 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużym oczku
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- migdały do dekoracji
Tort:Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej, studzę.Żółtka ubijam do białości z cukrem, dodaję czekoladę z masłem, mielone migdały, płatki migdałowe i startą czekoladę, dokładnie mieszam.Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy czekoladowej, delikatnie mieszam przy pomocy szerokiej łopatki kuchennej.Gotową masę wlewam do tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 35-45 min w 180. Upieczony tort studzę ok 15 min w formie, następnie wyjmuję, odwracam do góry spodem i studzę na kratce kuchennej.Polewa:Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej, polewam tort.Całość dekoruję migdałami.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.