Łosoś z rozmarynem w sosie pomidorowo-bazyliowym
Łosoś sam w sobie nie należy do ryb o jakimś wyjątkowym smaku. Cenimy raczej jego walory odżywcze oraz delikatne mięso, które w połączeniu z przyprawami i odpowiednio skomponowanymi dodatkami często czyni z niego wykwintne danie i raj dla podniebienia. Moja dzisiejsza propozycja to filety łososia z nutą rozmarynu w orzeźwiającym sosie a właściwie pod kołderką …
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 45 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
Podstawowe:
- 1kg filetowanego łososia,
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny,
- 1 ½ łyżki oliwy z oliwek – Extra virgin,
- 1 ½ łyżeczki suszonego rozmarynu,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
Na sos:
- 1 duży lub 2 mniejsze pomidory, pokrojone w kostkę,
- ¼ szklanki grubo posiekanej świeżej bazylii,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1 łyżka octu z czerwonego wina,
- szczypta cukru,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek Extra virgin,
- ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy.
Sposób wykonania:
- filet łososia płuczemy i osuszamy np. ręcznikiem papierowym
- następnie dzielimy na cztery porcje i usuwamy delikatnie skórę,
- z oliwę mieszamy z rozmarynem, doprawiamy solą i pieprzem i w tak przygotowanej marynacie zostawiamy łososia na minimum 30 min.
- w międzyczasie przygotowujemy sos: do niewielkiego garnuszka wlewamy oliwę, dodajemy cebulkę, chwilkę ją podsmażamy, aż się lekko zeszkli, następnie dodajemy ocet winny, pomidory, cukier i skórkę pomarańczową, wszystko razem mieszamy delikatnie, podgrzewając na małym ogniu
(nie gotować!), na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz wrzucamy bazylie, - filety łososia grillujemy lub smażymy z obu stron i podajemy z ciepłym sosem pomidorowo-bazyliowym.