Łosoś z rozmarynem w sosie pomidorowo-bazyliowym

Łosoś z rozmarynem w sosie pomidorowo-bazyliowym

Łosoś sam w sobie nie należy do ryb o jakimś wyjątkowym smaku. Cenimy raczej jego walory odżywcze oraz delikatne mięso, które w połączeniu z przyprawami i odpowiednio skomponowanymi dodatkami często czyni z niego wykwintne danie i raj dla podniebienia. Moja dzisiejsza propozycja to filety łososia z nutą rozmarynu w orzeźwiającym sosie a właściwie pod kołderką …

Zdjęcie - Łosoś z rozmarynem w sosie pomidorowo-bazyliowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  45 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

Podstawowe:

  • 1kg filetowanego łososia,
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny,
  • 1 ½  łyżki oliwy z oliwek – Extra virgin,
  • 1 ½  łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz,

Na sos:

  • 1 duży lub 2 mniejsze pomidory, pokrojone w kostkę,
  • ¼  szklanki grubo posiekanej świeżej bazylii,
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek Extra virgin,
  • ½  łyżeczki startej skórki z pomarańczy.

Sposób wykonania:

  1. filet łososia płuczemy i osuszamy np. ręcznikiem papierowym
  2. następnie dzielimy na cztery porcje i usuwamy delikatnie skórę,
  3. z oliwę mieszamy z rozmarynem, doprawiamy solą i pieprzem i w tak przygotowanej marynacie zostawiamy łososia na minimum 30 min.
  4. w międzyczasie przygotowujemy sos: do niewielkiego garnuszka wlewamy oliwę, dodajemy cebulkę, chwilkę ją podsmażamy, aż się lekko zeszkli, następnie dodajemy ocet winny, pomidory, cukier i skórkę pomarańczową, wszystko razem mieszamy delikatnie, podgrzewając na małym ogniu
    (nie gotować!), na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz wrzucamy bazylie,
  5. filety łososia grillujemy lub smażymy z obu stron i podajemy z ciepłym sosem pomidorowo-bazyliowym.

Kategorie przepisów