Conchiglioni faszerowane kurkami na szpinaku

Conchiglioni z uwagi na swoją wielkość i kształt nazywany popularnie muszlami. Makaron włoski podawany z nadzieniem wewnątrz. To wyjątkowy rodzaj makaronu, który pozwala na przeróżne szaleństwa kulinarne w zależności od tego co posiadamy w lodówce aż po niezwykłe pomysły, które przyjdą nam do głowy. Przeglądając wiele przepisów na przyrządzenie conchiglioni zauważyłam, że najczęściej powtarzającym się pomysłem jest farsz ze szpinakiem. Ja miałam kurki do zagospodarowania więc zrobiłam z nich farsz. Jednak żeby podnieść walory odżywcze tego dania oraz podać  je w mniej popularny sposób (jakim bez wątpienia jest „micha” żaroodporna) wpadłam na pomysł aby szpinak stworzył tło dla moich muszelek. I tak oto zaserwowałam
danie, które uzyskało 5 gwiazdek od moich gości.

Zdjęcie - Conchiglioni faszerowane kurkami na szpinaku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Conchiglioni faszerowane kurkami na szpinaku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość porcji 3

Czas wykonania – 50 min.

Stopień trudności łatwy

 Składniki:

  • 18 muszli,
  • 300 g mrożonego szpinaku w liściach,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku

Farsz:

  • 80 g chudego boczku,
  • 250 g kurek,
  • 100 g mozzarelli,
  • 1 duża cebula,
  • 1 pomidor bez skóry,
  • olej do smażenia,
  • masło do wysmarowania naczynia,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • pieprz,
  • sól,

Sposób wykonania:

  1. muszle gotujemy al. dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju,
  2. następnie przelewamy je zimną woda i odcedzamy (należy robić to delikatnie żeby nie uszkodzić muszelek),
  3. boczek, cebulkę, pomidora i mozzarellę kroimy w drobną kostkę,
  4. kurki myjemy i osuszamy, jeśli są duże to również kroimy,
  5. na patelni smażymy boczek i cebulkę, jak cebula się zeszkli dodajemy kurki i smażymy około 5 minut mieszając delikatnie, następnie wrzucamy pomidory i smażymy wszystko aż odparuje nadmiar płynu z pomidora,
  6. na koniec dodajemy śmietanę i mozzarellę, doprawiamy solą i pieprzem,
  7. tak przygotowanym farszem napełniamy każdą muszelkę,
  8. naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim muszle,(możemy wierzch posypać startym parmezanem) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 15 minut,
  9. w tym czasie przygotowujemy szpinak: cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, na maśle przesmażamy cebulę z czosnkiem a następnie dodajemy szpinak, smażymy aż odparuje cały płyn, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  10. zapiekane muszle serwujemy na szpinakowym „kocyku”

 

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka makaronowa ze szparagami i suszonym pomidorem w sosie curry
1

Zapiekanka makaronowa ze szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Ziemniaki zapiekane w śmietanie
2

Ziemniaki zapiekane w śmietani…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko
4

Zapiekanka z kaszy jaglanej na…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kolorowa fasolka szparagowa z pomidorami zapiekana z fetą w ziołach

Kolorowa fasolka szparagowa z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka makaronowa
4

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTK…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Owocowa zapiekanka z rabarbarem – cobbler
3

Owocowa zapiekanka z rabarbare…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
1

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron ze szparagami
1

Makaron ze szparagami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanka makaronowa
4

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTK…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Szparagi w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem
2

Szparagi w płatach lazanii zap…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron  spaghetti z tuńczykiem i cytryną
3

Makaron spaghetti z tuńczykie…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Makaron z tapenadą, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z tapenadą, rukolą i p…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy