Conchiglioni faszerowane kurkami na szpinaku
Conchiglioni z uwagi na swoją wielkość i kształt nazywany popularnie muszlami. Makaron włoski podawany z nadzieniem wewnątrz. To wyjątkowy rodzaj makaronu, który pozwala na przeróżne szaleństwa kulinarne w zależności od tego co posiadamy w lodówce aż po niezwykłe pomysły, które przyjdą nam do głowy. Przeglądając wiele przepisów na przyrządzenie conchiglioni zauważyłam, że najczęściej powtarzającym się pomysłem jest farsz ze szpinakiem. Ja miałam kurki do zagospodarowania więc zrobiłam z nich farsz. Jednak żeby podnieść walory odżywcze tego dania oraz podać je w mniej popularny sposób (jakim bez wątpienia jest „micha” żaroodporna) wpadłam na pomysł aby szpinak stworzył tło dla moich muszelek. I tak oto zaserwowałam
danie, które uzyskało 5 gwiazdek od moich gości.
Ilość porcji – 3
Czas wykonania – 50 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 18 muszli,
- 300 g mrożonego szpinaku w liściach,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku
Farsz:
- 80 g chudego boczku,
- 250 g kurek,
- 100 g mozzarelli,
- 1 duża cebula,
- 1 pomidor bez skóry,
- olej do smażenia,
- masło do wysmarowania naczynia,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- pieprz,
- sól,
Sposób wykonania:
- muszle gotujemy al. dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju,
- następnie przelewamy je zimną woda i odcedzamy (należy robić to delikatnie żeby nie uszkodzić muszelek),
- boczek, cebulkę, pomidora i mozzarellę kroimy w drobną kostkę,
- kurki myjemy i osuszamy, jeśli są duże to również kroimy,
- na patelni smażymy boczek i cebulkę, jak cebula się zeszkli dodajemy kurki i smażymy około 5 minut mieszając delikatnie, następnie wrzucamy pomidory i smażymy wszystko aż odparuje nadmiar płynu z pomidora,
- na koniec dodajemy śmietanę i mozzarellę, doprawiamy solą i pieprzem,
- tak przygotowanym farszem napełniamy każdą muszelkę,
- naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim muszle,(możemy wierzch posypać startym parmezanem) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 15 minut,
- w tym czasie przygotowujemy szpinak: cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, na maśle przesmażamy cebulę z czosnkiem a następnie dodajemy szpinak, smażymy aż odparuje cały płyn, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- zapiekane muszle serwujemy na szpinakowym „kocyku”