Gajar ka Halwa

Gajar ka Halwa

Zdjęcie - Gajar ka Halwa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Deser pendżabski składający się głównie z marchwi i mleka. Dodatek kardamonu daje przyjemny aromat. Bardzo mi posmakował i myślę, że niejadki nie lubiące warzyw też mogą go polubić :) Przepis od Manjuli. Robiłam z połowy składników, ale dałam mniej cukru, ponieważ marchewki są dość słodkie.

Przepis:

  • szklanka startej marchwi
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • łyżka cukru
  • 0.25 łyżeczki mielonego kardamonu (u mnie z 2 ziaren)
  • orzechy do ozdobienia (dałam migdały)

Roztopić masło w rondelku, dodać marchewkę i smażyć kilka minut, aż marchew stanie się miękka. W tym samym czasie zagotować mleko, mieszać uważając żeby się nie przypaliło, redukując jego ilość. Do marchwi wlać mleko i gotować do wyparowania płynu. Następnie dodać cukier i kardamon, smażyć jeszcze przez 3-4 minuty aż masa stanie się bardziej zwarta. Przełożyć do naczynia i udekorować orzechami. Zjadać na ciepło.

Zdjęcie - Gajar ka Halwa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Deser dodaję do akcji Z widelcem po Azji oraz Warzywa w słodyczach

Zdjęcie - Gajar ka Halwa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gajar ka Halwa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów