PIZZE W ROZMIARZE XS
Na bazie przepisu na ciasto drożdżowe do bułgarskiej pity, która już na stałe weszła do menu naszego domu - jest naprawdę przepyszna - powstały wczoraj pizze w rozmiarze XS. Cieszyły się wielkim wzięciem zwłaszcza wśród dzieci.
Pizze idealnie sprawdzą się jako samodzielne danie, jako dodatek do mięsnego posiłku, ale będą też świetnym prowiantem na wypad w plener.
Smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Przebojem były lekko podpiekane na grillu.
Mini pizza - foto - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
Wymieszać drożdże, cukier, wodę i kilka łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - najlepiej na ponad godzinę (ja wkładam miskę z ciastem przykrytą ściereczką do piekarnika i ustawiam temperaturę około 50 stopni).
Czosnek rozetrzeć, połączyć z oliwą i koncentratem. Doprawić solą i ziołami. Ciasto rozwałkować (dość mocno podsypując mąką) na jak największy prostokąt, posmarować sosem pomidorowym a na wierzchu ułożyć ser (może być w plasterkach, można go zetrzeć na wiórki).
Zawinąć ciasto jak roladę, kroić plastry grubości 1-1 1/2 centymetra. Układać na blaszce i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Pizze idealnie sprawdzą się jako samodzielne danie, jako dodatek do mięsnego posiłku, ale będą też świetnym prowiantem na wypad w plener.
Smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Przebojem były lekko podpiekane na grillu.
Mini pizza - foto - Laura
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 12 g drożdży
- 5 łyżek ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 6 łyżek oliwy
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanka maślanki (może być też jogurt lub kefir)
- 1 łyżeczka soli
- mąka pp do podsypania
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- zioła (oregano, bazylia lub prowansalskie)
- 5 łyżek oliwy
- sól do smaku
- 20 dkg żółtego sera lub mozzarelli
Wymieszać drożdże, cukier, wodę i kilka łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ponownie odstawić do wyrośnięcia - najlepiej na ponad godzinę (ja wkładam miskę z ciastem przykrytą ściereczką do piekarnika i ustawiam temperaturę około 50 stopni).
Czosnek rozetrzeć, połączyć z oliwą i koncentratem. Doprawić solą i ziołami. Ciasto rozwałkować (dość mocno podsypując mąką) na jak największy prostokąt, posmarować sosem pomidorowym a na wierzchu ułożyć ser (może być w plasterkach, można go zetrzeć na wiórki).
Zawinąć ciasto jak roladę, kroić plastry grubości 1-1 1/2 centymetra. Układać na blaszce i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.