"racuszki" z kurczaka
Jak już pewnie zauważyliście w naszym domu z mięs króluje niepodzielnie drób. Wymyślam różne sposoby jego przygotowania i podania, żeby nie było nudno i monotonnie. Grilluję, faszeruję, zapiekam, duszę, smażę, wszystko po to żeby było inaczej niż zwykły kotlet a'la schabowy. W dużej mierze czerpię inspirację "z głowy" ale tez z książek kucharskich, internetu, zawsze coś zmieniam, odejmuje lub dodaje od siebie. Ten pomysł podsunął mi Michał, znalazł go na portalu z pierwszego tłoczenia (andzia-35), przepis zmodyfikowałam po swojemu i teraz wam przedstawiam.
Racuszki z kurczaka (porcja na 2 osoby)
Kurczaka kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1-1,5cm. Mieszamy ze sobą jajka, majonez, keczup, sos chilli, mąkę i doprawiamy do smaku. Należy tę mieszaninę połączyć z pokrojonym kurczakiem. Smażymy w formie placuszków na rozgrzanym oleju - tak jak robimy z racuszkami, na złoto.
Racuszki z kurczaka (porcja na 2 osoby)
- 2 piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- sól, pieprz (ew. inne przyprawy wg uznania)
Kurczaka kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1-1,5cm. Mieszamy ze sobą jajka, majonez, keczup, sos chilli, mąkę i doprawiamy do smaku. Należy tę mieszaninę połączyć z pokrojonym kurczakiem. Smażymy w formie placuszków na rozgrzanym oleju - tak jak robimy z racuszkami, na złoto.