Zapiekanka mięsna z fasolą szparagową
Przyznam z pewnym zaskoczeniem, że natknęłam się na bardzo niewiele przepisów na zapiekanki z dodatkiem mięsa. Wiem, że to niepolityczne i rozumiem, że nie jest to najzdrowsza rzecz jaką można podać ale według mnie wzbogaca smak potraw i ich wartości odżywcze. A pyzatym po prostu je lubię J. Tę zapiekankę stworzyłam sama i jestem z niej bardzo zadowolona. Podałam ją przy okazji rodzinnej kolacji i wszystkim smakowała, lub jeżeli to bardziej wymowne, wszyscy zjedli całe swoje porcje. Co jest jej rekomendacją samą w sobie. Smak ma delikatny ale aromatyczny. Konsystencję ma stałą ponieważ całość zapiekłam w cieście więc śmiało można ją przygotować w dużym naczyniu i z powodzeniem kroić. Bardzo polecam.
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 50min
Poziom trudności: 3/10
SKŁADNIKI:
- 250g fasolki szparagowej ugotowanej do miękkości
- 400g mięsa mielonego
- 1 puszka odsączonych na sitku pomidorów
- 8 małych ziemniaków obgotowanych po ok. 15minut
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 250ml mleka
- 2 łyżki mąki
- Sól
- Pieprz
- ½ pęczka szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Mięso, posiekaną cebulę i pomidory dusimy na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem i odparowujemy.
2. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wsypujemy fasolkę.
3. Jajka z mlekiem i mąką roztrzepujemy w oddzielnej misce. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem.
4. Bardzo rzadkim ciastek zalewamy fasolkę (pozostawiamy około 1/3 porcji ciasta)
5. Fasolkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st i zapiekamy 15minut.
6. Na podpieczone ciasto wykładamy mięso.
7. Na wierzchu układamy ziemniaki pokrojone na połówki i zalewamy ciastem, posypujemy szczypiorkiem i szybko umieszczamy w piekarniku. Pieczemy około 25minut.
8. Tak przygotowaną zapiekankę śmiało można przetrzymać w ciepłym piekarniku aż do przyjścia gości (u mnie około 1h), z pewnością utrzyma temperaturę i pozostawi nam czas na przygotowania.
Smacznego.