Gdy byłam małą dziewczynką moim ulubionym deserem był budyń śmietankowy z kawałkiem czekolady położonym na wierzchu. Od ciepła deseru czekolada się lekko rozpuszczała tworząc przepyszną polewę
Ostatnio trochę zaniedbałam moją formę do muffinów , więc nadszedł czas , żeby to nadrobić ;-) Przejrzałam kilka różnych przepisów i wykombinowałam takie oto muffiny bananowo - truskawkowe.
Przed pieczeniem mięso odsączyć z marynaty. Karkówkę nakładać na rozgrzaną patelnię teflonową lub grilla. Grillować z dwóch stron, pod koniec dodać odrobinę marynaty.
Zebrało mi się kilka przepisów do wstawienia i chyba czas najwyższy wziąć się do roboty ;-) Melasę kupiłam już dość dawno temu z myśląo pewnym przepisie , ale zmieniłam plany , a raczej odłożyłam na później.
Kasiaaaa24 narobiła mi smaku prezentując na swoim blogu blok czekoladowy . Strasznie dawno robiłam ten deser , a raczej ten słodycz , jak mówi moje dziecko ;) Z przyjemnością przypomniałam sobie , jak smakuje :) Wrzuciłam trochę inne dodatki niż podała w przepisie Kasiaaaa - blok wyszedł pyszny !
Zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na pół godziny. Wykładamy ciasto do blaszki i na wierzch układamy owoce. Ja tym razem dałam winne jabłka i brzoskwinie pokrojone w cieniutkie plasterki oraz rodzynki. Na wierzch gorąca polewa i do piekarnika na 45 minut w temp. 180 stopni.
Dawno jakoś nie piekłam zwykłego sernika, takiego po prostu sernikowego. Ten właśnie taki jest - ser, rodzynki i gotowe ! :) Mokrutki, pachnący, słodki, pyszny! Można go oblać polewą czekoladową, albo lukrem, ale ja tego nie robiłam, gdyż taki sernikowy jest najlepszy ! Za przepis dziękuję Gani76.
Sezon truskawkowy już prawie dobiega końca, a ja nie mam dość tych cudownych owoców. Pokochałam truskawki, a one mnie, więc sobie razem tak truskawkowo jemy ;) Ten deser widziałam po raz pierwszy na blogu Dorotuś, później u Myszki i Abbry, więc już dłużej nie mogłam zwlekać tylko kupić truskawki i go wykonać. Polecam, bo jest naprawdę przepyszny, taki lekki, taki zwiewny, taki aromatyczny i taki.... truskawkowy :)
Jest wiosna, więc nie może zabraknąć w domu sałatek, szczególnie takich z dodatkiem świeżego warzywka. Tym razem zdecydowałam się na przepis Abbry na pyszną, prostą, lekką sałatkę z makaronem i świeżym ogóreczkiem. Jest pyszna, zachęcam do spróbowania!
Piersi pokroić w paski.Cebulę obrać,pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu.Dodać pokrojone piersi i zapiec.Na koniec dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, marchewkę i kukurydzę.Doprawić solą i papryką do smaku.
Muffiny prawie zawsze robię "z głowy", gdyż mają tę zaletę, że zawsze wychodzą - suche z suchym, mokre z mokrym, potem zmieszać wszystko razem i upiec. Et voila :)Te muffiny ze specjalną dedykacją dla Tomaszowej (mam nadzieję, że smakowały???).
Najpopularniejszą wersją wytrawnej tarty z nadzieniem jajeczno-bekonowym jest Quiche Lorraine, czyli placek lotaryński. Jest to tradycyjne danie pochodzące z Lotaryngii - regionu południowo- wschodniej Francji.
Dzis Muffinkowa Sobota, na ktora czekalam z niecierpliwoscia. Gdy w koncu nadeszla okazalo sie, ze nie mam za bardzo czasu na pichcenie. Ale co sie nie robi dla dobrego jedzenia ;)Poczatkowo planowalam zrobic muffiny wytrawne na sniadanie, ale rano mi sie nie bardzo chcialo wiec zamiast muffinek na sniadanie byly slodkie do popoludniowej kawy.
Przystepujac do akcji na prosta potrawe z jajek, "Jajka po prostu", zaproponowana przez Olecruz, nie musialam dlugo szukac pomyslu.Natychmiast pomyslalam sobie o przepysznej zapiekance z bulki i jajka. Gdy pierwszy raz robilam to danie, a bylo to ladnych pare at temu, nie odnioslam niestety sukcesu. Czekajac az zetnie sie bialko przypalilam bulke. Tak to sie zdarza w fazie eksperymentow.