Piszinger

Piszinger

To będzie bardzo prosty Piszinger:

okrągłe andruty

1 lub 2 puszki skondensowanego słodkiego mleka albo gotowej masy krówkowej - czyli gotowca

2 tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczone

Puszki zalać wodą w garnku i gotować na małym ogniu 2 godziny (gotowca wystarczy podgrzać ok 30 minut). Powstanie gęsta i słodka masa przypominająca roztopione cukierki krówki. Ostudzić ale nie wyziębić i ciepłą masą krówkową smarować kolejne warstwy andrutów. Układać andruty jedne na drugich aż się skończą andruty. Środkowa warstwa jest zarezerwowana dla roztopionej czekolady.

Przykryć lnianą albo bawełnianą ścierką i obciążyć – np. książką. Po 2 godzinach można wierzch polać roztopioną czekoladą albo resztą masy krówkowej ale nie koniecznie. My lubimy saute ;-)

Kategorie przepisów