Gorący deser czekoladowo - jagodowy

Gdy byłam małą dziewczynką moim ulubionym deserem był budyń śmietankowy z kawałkiem czekolady położonym na wierzchu. Od ciepła deseru czekolada się lekko rozpuszczała tworząc przepyszną polewę. Z czasem smaki mi się zmieniły, przestałam jeść i ciepły budyń i czekoladę. Kilka tygodni temu jednak to się zmieniło za sprawą dwóch przepisów – podawanego na moim blogu ciasta z colą oraz podanego przez leminę na Cin Cinie przepisu na gorące czekoladowe kubeczki Nigelli. Moja miłość do czekolady odrodziła się. Kilka dni później przeglądałam bez celowo książki kucharskie – ot potrzebowałam chwili wyciszenia i znalazłam przepis na czekoladowe gorące puddingi z jeżynami autorstwa mojej ulubionej irlandzkiej kucharki Clodagh McKenna. Następnego dnia nie mogłam się powstrzymać przed przygotowaniem deseru. Przepis zmodyfikowałam, bo lubię bardziej ścisłe desery, nie aż tak płynne jak u autorki przepisu, zaś zamiast jeżyn użyłam borówek.

A oto wynik





No i przepis oczywiście:

Na 6 sztuk
200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
100 g śmietany kremówki
4 jajka
4 żółtka
120 g cukru
150 g jagód
4 czubate łyżki mąki (ok. 4 oz., 120 g)
Szczypta soli

Przygotowanie:
Włączyłam piekarnik na temperaturę 180 st na termoobiegu. Czekoladę wraz ze śmietaną i masłem rozpuściłam w kąpieli wodnej. Bardzo się przydała pomoc Krzyśka, który zastąpił mnie przy mieszaniu. Jajka, żółtka i cukier ubiłam razem w misce, dodałam sól, i mąkę, wymieszałam lekko, po czym zaczęłam powoli wlewać rozpuszczoną czekoladę. Krzysiek w tym czasie nasmarował foremki masłem. Do masy dorzuciłam jagody, lekko pomieszałam i napełniłam foremki. Wstawiłam do pieca na 15 min.

A potem …








Lekki kwaskowaty smak jagód podnosił smak czekolady. Aksamitne wnętrze deseru parzyło podniebienie, lecz smak nie pozwalał przestać jeść.

Gorąco polecam






Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasteczka na maślance
1

Czekoladowe ciasteczka na maśl…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Giant Donut Cake - wielki pączek na 6. urodziny bloga
2

Giant Donut Cake - wielki pącz…

food² food²
Food Square

Ciastka Brownie z kremem czekoladowym

Ciastka Brownie z kremem czeko…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto kajmakowa porzeczka
2

Ciasto kajmakowa porzeczka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mus czekoladowy z granatem
1

Mus czekoladowy z granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto z czerwonej fasoli i kakao
1

Ciasto z czerwonej fasoli i ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Krem pomarańczowy z nerkowców (wegański)

Krem pomarańczowy z nerkowców…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Galaretka z maślanki z karmelizowanymi jabłkami
2

Galaretka z maślanki z karmeli…

figmara figmara
figowe smaki

Piernikowa panna cotta z solonym karmelem
2

Piernikowa panna cotta z solon…

food² food²
Food Square

Makaron z makiem

Makaron z makiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chrupiące batoniki migdałowe z amarantusem i czekoladą

Chrupiące batoniki migdałowe z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Korzenny fondant czekoladowy

Korzenny fondant czekoladowy

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim