Jajko na sniadanie...
Przystepujac do akcji na prosta potrawe z jajek, "Jajka po prostu", zaproponowana przez Olecruz, nie musialam dlugo szukac pomyslu.
Natychmiast pomyslalam sobie o przepysznej zapiekance z bulki i jajka. Gdy pierwszy raz robilam to danie, a bylo to ladnych pare at temu, nie odnioslam niestety sukcesu. Czekajac az zetnie sie bialko przypalilam bulke. Tak to sie zdarza w fazie eksperymentow. Metoda prob i bledow udalo mi sie zrobic idealnie zapieczone jajko bez spalenia bulki. Dzieki uzyciu masla, bulka nie przypala sie, a do tego staje sie bardzo maslana, chrupiaca, idealna w polaczeniu z rozlewajacym sie zoltkiem i swiezym szczypiorkiem. To wrecz wymarzona propozycja na niedzielne sniadanie.
Jajko w grzance
skladniki dla 2 osob:
2 bulki
2 jajka
2 plastry szynki
szczypiorek
maslo
sol, pieprz
wykonanie:
Z bulek scinamy wierzchy i wyciagamy troche miaszu ze srodka.
Szynke kroimy w kosteczke i podsmazamy przez chwile na masle. Tak przyszykowana szynke wkladamy do bulek, a stopionym maslem polewamy bulke w srodku oraz na zewnatrz. Natluszczamy rowniez wierzchy.
Do bulek wbijamy po jajku tak by nie uszkodzic zoltka. Doprawiamy sola, pieprzem, kladziemy tez odrobine masla na jajku.
Bulki wkladamy do nagrzanego piekarnika do 220°C i zapiekamy do chwili az bialko sie zetnie. Tuz przed koncem zapiekania jajko posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wkladamy tez do piekarnikia wierzchy bulek.
Gotowe bulki podajemy zaraz po zapieczeniu.
Smacznego!