Bardzo proste i bardzo smaczne ciasto nazywane salcesonem lubi wiewiórką. Wolę nazwę wiewiórka lub po prostu jak w tytule - ciasto amerykańskie, bo jakoś słowo salceson do mnie nie przemawia;) Ciasto jest wilgotne, pachnące cynamonem. Można je podawać z lodami lub bitą śmietaną, a nam smakowało samo w sobie. Przepis znalazłam na blogu My Cuisine u Gani76.
Wspaniała babka, którą zrobiliśmy niemal w ostatniej chwili przed świętami, a tak... pod wpływem impulsu, ja i mój synek.:) Babka nie zabiera dużo czasu, jest pyszna, miękka, wilgotna i pachnąca. Bardzo nam wszystkim smakowała. A lukier na babce to pyszne dopełnienie. Mój synek uwielbia lukier, więc zawsze zostawiam mu troszkę na dnie miseczki.
Na święta zrobiłam mazurek. Wybraliśmy/wybrałam ten przepis spośród wielu, które drukowałam już kilka tygodni przed świętami. Patrzyłam, patrzyłam i nie mogłam się zdecydować. Położyłam przed sobą na stole 5 przepisów i poprosiłam Ukochanego by wybrał. Zostały na stole dwa... Mój Ukochany patrzył na inny, ale błagalnym wzrokiem wyprosiłam ten ... hihi;)
Atinka, Cudawianka i ja postanowiłyśmy spotkać się w kuchni przed Świętami i przygotować wspólnie wielkanocną babkę. Spodobał nam się bardzo przepis MałgosiDz. na babkę z adwokatem i krówkami. Miałyśmy nosa! Ta baba jest rewelacyjna!
Wspaniałe ciasto! Było przebojem na imieninowym mojego Ukochanego! (to było jeszcze w marcu) Wszystkim bardzo, bardzo smakowało. Warstwowe, ciekawe w smaku, nie za słodkie. Naprawdę pycha. Biszkopt, dżem pomarańczowy, ciasto makowo-kokosowe, na tym pyszna budyniowa masa, następnie biszkopciki maczane w winie i polewa czekoladowa.
To jeden z najstarszych przepisów jakie posiadam i aż sama sobie się dziwię , że jeszcze go tu nie podawałam. Ciasto składa się z biszkoptu i dwóch placków miodowych przełożonych masą budyniową oraz marmoladą (nie musi być , ale nadaje ciastu wyrazistości) , a to wszystko oblane polewą. Najlepiej smakuje po dwóch (lub więcej) dniach , kiedy biszkopt nawilgotnieje , a poza tym da się wtedy ładniej pokroić.
Fantastyczne połączenie smaków czekolady i pomarańczy. Może bardziej zimowe, ale sernik jest tak pyszny, że z całą pewnością na wiosennym stole wielkanocnym także mu się spodoba ;) Przepis na ten pyszny sernik znalazłam u Atinki, a robiłam go na imieniny mojego Ukochanego.
Przepis na pyszne, kokosowe muffinki pochodzi z naszej nowej książki - Cecylka Knedelek i Wielkanoc. Książkę przyniósł nam zajączek, a właściwie Pani Zajączkowa nam ją przysłała. Nie znaliśmy wcześniej Cecylki. Kojarzyłam ją jedynie z kilku przepisów na blogach.
Boski sernik! Rozpływający sie w ustach, mocno czekoladowy, idealna propozycja dla wielbicieli wilgotnych ciast. Przepis znalazłam na stronie Liski. Bardzo gorąco polecam!
Lubicie cappuccino? Ja tak! Zamarzyłam by zrobić kostkę cappuccino, jaką widziałam u Dorotki. Niestety nie miałam odpowiedniej formy, więc zrobiłam ją w tortownicy, zresztą Dorotka wspominała u siebie, że można upiec to ciasto właśnie w takiej formie.
Sernik z rosą to klasyka, ja robiłam go pierwszy raz. Wybrałam przepis Kuchareczki58. Sernik wyszedł przepyszny! Spód, gruba serowa warstwa oraz pianka na wierzchu, brzmi pysznie prawda ? Kropelki rosy są u mnie troszkę mało widoczne, takie małe wyszyły, ale są zapewniam. Mojemu Ukochanemu sernik bardzo smakował, co mnie bardzo, bardzo cieszy. :)Polecam !
Proste dania są często najlepsze - tak było i tym razem. Już dawno miałam ochotę spróbować, jak smakują grillowane szparagi - a że jest pełnia sezonu szparagowego, postanowiłam w końcu spełnić to marzenie :) Wybrałam zielone szparagi, bo są delikatne i szybko się je przygotowuje - a po przyrządzeniu są chrupkie i soczyste - bardzo nam smakowały !