Ciasto muffinowe lub muffiny z jagodami
Czy może być coś prostszego do upieczenia niż muffiny ? Ano może - ciasto muffinowe ! Skorzystałam z przepisu na typowe muffiny z jagodami i zamiast upiec je w małych foremkach , zrobiłam jedno , duże ciasto. Jednak owoców nie mieszałam z ciastem , jak podaje podstawowy przepis , tylko wysypałam na wierzchu. Po upieczeniu natomiast, całość posmarowałam kremem , który zresztą już od dawna chciałam wypróbować.
Składniki na 12 muffinów lub 1 ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 2/3 szkl. jasnego brązowego cukru (dałam biały)
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego lub roztopionego i ostudzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 jagód (u mnie pół na pół z malinami)
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia , wymieszać z cukrem (jeżeli robimy muffiny , to w tym momencie dodajemy również jagody).
W drugiej misce lekko ubić jajka , wymieszać z mlekiem , olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać to do "suchych" składników i krótko wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki (23 x 33 cm lub trochę mniejszej) , wierzch posypać owocami i wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika. Piec 20-25 minut.
Po wystygnięciu ciasto posmarować kremem.
Krem:
- 100 g serka kremowego
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
W jednej misce utrzeć serek z cukrem i wanilią. W drugiej ubić śmietankę na sztywno. Wszystko razem wymieszać.
Jeżeli chcemy zrobić muffiny , to ciasto rozkładamy do 12 foremek , a potem każdą babeczkę oddzielnie dekorujemy kremem (albo zostawiamy tak , jak jest).