Cytrynowe ciasto zobaczyłam na blogu Cakemania Justynki :) Bardzo lubię cytrynowe wypieki, kojarzą mi się z latem, z orzeźwieniem i cudnym zapachem cytryn. Ogólnie to ja chyba wszystko lubię he he ;) Ukochanemu bardzo smakowało wraz z popołudniową kawką. Cukrowa kruszonka jest niesamowita !
Proste, fantastyczne, wilgotne owocowe ciasto z dodatkiem maślanki. Wspaniałe w tak gorące letnie dni. Można je zrobić z przeróżnymi owocami. Ja wybrałam śliwki, natomiast w przepisie oryginalnym, który znalazłam na blogu Szkrabeki, były banany i jagody.Ciasto jest tak łatwe w wykonaniu jak muffinki, a przy swej prostocie tak doskonałe ! Pycha! :)
Masło, cukier i esencję utrzeć na puszystą masę. Dodać po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszać dokładnie - podlewając stopniowo mlekiem. Całość utrzeć na gładką masę - bez grudek! Najlepiej użyć miksera.
Trochę pokręciłam przepis - nie byłam pewna , co oznacza "self-rising flour" i dałam zwykłą mąkę . Później doczytałam, że to mąka z dodatkiem proszku do pieczenia :( Na szczęście mufinki wyrosły na samej sodzie, chociaż na proszku byłyby pewnie lżejsze i bardziej puszyste .
...a właściwie muffiny z borówką amerykańską, którą dałam zamiast jagódek, jak proponowała Evenka. Muszę przyznać, że są to jedne z najlepszych owocowych babeczek, jakie jedliśmy, zaraz po cytrynowych i truskawkowych z kruszonką :) Serdecznie je polecam, bo są naprawdę przepyszne!
Jeśli zostają mi w czasie gotowania jakieś białka, nie wyrzucam ich, tylko zamrażam.Kiedy się trochę uzbiera, można zrobić właśnie taki keks na białkach.Jest to dobry przepis - a trudno o dobry przepis na keks. Robiłam ich kilka i żaden nie był udany. Sekretem dobrego keksu jest odpowiednio gęste ciasto, tak, aby bakalie nie opadły na spód w razie pieczenia, a jednocześnie - aby środek dopiekł się, a wierzch nie spalił.
Z mąki, masła, żółtek, pół szklanki cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia zagnieć ciasto. Podziel je na 1/3 i 2/3. 1/3 zagnieć z kakao, wszystko schłodź w lodówce. Jasne ciasto rozwałkuj na blachę. Rozsmaruj na nim dżem.
Dodaj mąkę z proszkiem, wymieszaj. Ubij białka, delikatnie wymieszaj je z resztą ciasta. Podziel gotowe ciasto na 4 części. Do blachy keksówki włóż najpierw białą część, potem drugą część wymieszaną z kisielem, trzecią z kakao, i czwartą z makiem.
Kolejna odsłona na temat rabarbaru.Tym razem dodałam też truskawki, i zrobiłam kompletnie inny spód.Trochę się obawiałam w trakcie, ale wyszło super :) i teraz już nie będę robić innych placków z owocami.
Po przeczytaniu przepisu obawiałam się , że ciasto wyjdzie już nawet nie wilgotne , a wręcz rzadkie , jak zupa. Jednak zaryzykowałam i... opłaciło się :-) Wyszło takie jak chciałam - mocno czekoladowe i cudownie wilgotne (tak , koniecznie trzeba było to zaznaczyć w nazwie , bo niektóre ciasta czekoladowe są dosyć suche).